Nota Roda de Premsa Premis ARC 2015

 ARC PREMIS 2015 - LOGO BLANC GRAN

13 edició Premis ARC 
LA GALA DE LA INDÚSTRIA MUSICAL
DEL DIRECTE DE CATALUNYA

Un total de 64 nominats entre produccions i programacions, competiran a la 13 edició dels Premis ARC el 14 de desembre a la Sala Barts.

 ·       El sector de la indústria musical ha proposat els nominats i un comitè d’experts format per membres d’ARC, l’Institut Ramon Llull i les associacions ASACC (Associació de les Sales de Concerts de Catalunya) i Musicat (Associació de Músics de Girona) n’ha fet la tria final.

 ·     Mishima, Blaumut, Joan Dausà, Joan Miquel Oliver, Els Catarres, Gertrudis, La Pegatina, Mourn, Txarango o Zoo són alguns dels 38 artistes nominats a millors gires.

 ·         Els vots dels associats d’ARC decidiran en última instància els 17 guardons que es lliuraran a la Gala de la Sala Barts.

 ·       La gala serà presentada per Peyu i comptarà amb una sèrie d’actuacions que es confirmaran més endavant.

L’Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) lliurarà el dilluns 14 de desembre a la Sala Barts de Barcelona els guardons dels Premis ARC 2015. En la seva tretzena edició, ARC ha seleccionat un total de seixanta-quatre nominats en disset categories que tenen en compte les millors gires, les millors programacions o els millors mitjans de comunicació que recolzen la música del nostre país.

Igual que en les darreres edicions, els associats d’ARC han comptat amb la col·laboració dels artistes, de l’Institut Ramon Llull i de les associacions ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya) i Musicat (Associació de Músics de Girona), perque el llistat definitiu dels nominats i els guanyadors dels Premis ARC siguin una mostra representativa, contrastada i de qualitat de les millors iniciatives relacionades amb la indústria de la música del directe de Catalunya. Una fotografia del que ha estat el més destacat del sector de la indústria de la música del passat 2014.

Des de dimecres 11 fins divendres 27 de novembre, la vuitantena d’empreses que configuren ARC podran votar per escollir el que seran els noms dels guanyadors de les disset categories dels XIII Premis ARC.

La Gala

Els guardons dels XIII Premis ARC es faran públics i es lliuraran dilluns 14 de desembre a la Sala Barts, en una gala que estarà conduïda i presentada per l’humorista i guionista Peyu. Al llarg de la nit hi haurà actuacions d’algunes de les formacions més destacades de la temporada passada.

L’any 2014. Algunes dades destacables.

Com cada any, des d’ARC s’ofereixen algunes dades destacables de la indústria de la música en directe, extretes de l’Anuari de la Música de 2014, que ARC co-edita amb Enderrock i que és una publicació de referència que diagnostica el sector econòmic i social del sector.

D’entre totes les dades que s’hi destaquen, les que fan referència a la música en directe, certifiquen el fre a l’acceleració d’un país de festivals i retraten un panorama musical sense classe mitjana, ni artística ni empresarial.

El PIB musical català se situa al 0,2% de la facturació global a Catalunya, amb un volum el 2012 de 403,5 milions d’euros (3,8% del sector cultural). Al mercat espanyol, el PIB de la indústria musical és el doble, i se situa al 0,49%. La diferència s’explica per la concentració de multinacionals i grans concerts a la capital de l’estat.

Després dels efectes devastadors de la crisi dels darrers quatre anys en la indústria de la música en viu, el sector toca fons i es detecta un cert rebot a l’alça. Dades d’ARC indiquen que es frena la caiguda, però reduint l’activitat i, sobretot, sacrificant plantilles. La pèrdua de llocs de treball ha estat el 2014 d’un 20%, una xifra que suposa la reducció de la meitat de les plantilles en quatre anys.

En la mateixa línia, es trenca la inèrcia a la baixa dels darrers anys en la facturació i assoleix un mínim 3% de repunt, amb un global anual el 2014 de 61 milions d’euros. Per contra, la xifra de concerts programats i el volum d’espectadors es congela i decau un mínim del 0,7%, amb 11.841 bolos i 7,7 milions d’espectadors.

CATEGORIES I NOMINATS

PREMIS A GIRES:

MILLOR GIRA PER SALES DE CATALUNYA

ITACA BAND

MISHIMA

PROJECTE MUT

XARIM ARESTÉ

MILLOR GIRA PER TEATRES I AUDITORIS DE CATALUNYA

BLAUMUT

GOSSOS

JOAN DAUSÀ

SISA, PORTET I OLIVER

MILLOR GIRA PER FESTES MAJORS DELS AJUNTAMENTS:

A) GRUPS DE VERSIONS O TRIBUTS

GERMÀ NEGRE

LA LOCA HISTERIA

MANEL FUENTES & THE SPRING’S TEAM

MUNTBAND VERSIONS

B) GRUPS AMB TEMES PROPIS

EBRI KNIGHT

ELS CATARRES

ELS PETS

GERTRUDIS

C) GRUPS DE BALL

LA MARAVELLA

LA NOVA BLANES

ORQUESTRA NOVA SATURNO

TITANIUM

MILLOR GIRA INTERNACIONAL D’ARTISTA O GRUP CATALÀ

ANDREA MOTIS & JOAN CHAMORRO GROUP

LA PEGATINA

MOURN

TXARANGO

MILLOR GIRA PER FESTIVALS

CARLOS SADNESS

ELS AMICS DE LES ARTS

JOAN MIQUEL OLIVER

NURIA GRAHAM

MILLOR GIRA D’ARTISTA O GRUP MUSICAL ADAPTADA A PÚBLIC FAMILIAR O INFANTIL

HEAVY PER XICS

LAX’N’XICS

REGGAE PER XICS

THE PINKER TONES

PREMIS GENERALS:

MILLOR PROGRAMACIÓ D’ESPAI MUSICAL

DEPÓSITO LEGAL (BARCELONA)

HELIOGÀBAL (BARCELONA)

JAZZ CAVA VIC

VOILÀ (MANRESA)

MILLOR PROGRAMACIÓ DE SALA DE CONCERTS

JAMBOREE JAZZ & DANCE CLUB (BARCELONA)

RAZZMATAZZ (BARCELONA)

SALAMANDRA (L’HOSPITALET DE LLOBREGAT)

SALA ZERO (TARRAGONA)

MILLOR PROGRAMACIÓ DE TEATRE O AUDITORI

AUDITORI DE L’ATENEU DE BANYOLES

ATLÀNTIDA (VIC)

L’AUDITORI (BARCELONA)

TEATRE BARTRINA (REUS)

MILLOR PROGRAMACIÓ DE FESTA MAJOR – MÚSICA

FESTES DE LLEIDA

FESTES DE TERRASSA

FESTES DE LES SANTES DE MATARÓ

SANT JOAN. FESTA MAJOR DE VALLS

MILLOR CICLE DE MÚSICA O FESTIVAL

CLOWNIA FESTIVAL (SANT JOAN DE LES ABADESSES)

CRUÏLLABCN (BARCELONA)

FESTIVAL DE CAP ROIG (PALAFRUGELL. GIRONA)

FESTIVAL STRENES (GIRONA)

ARTISTA REVELACIÓ

GEMMA HUMET

MÀIA

OBESES

RAMON MIRABET

SENSE SAL

ZOO

MILLOR MITJÀ DE COMUNICACIÓ O PROGRAMA MUSICAL

“ACUSTIK” DE LA VANGUARDIA

“EL MATÍ DE CATALUNYA RÀDIO”

“EL MÓN” RAC1

TIME OUT

PREMI TRAJECTÒRIA PROFESSIONAL

Aquest guardó especial es farà públic el dia de la Gala dels Premis ARC.

PREMI A LA DEDICACIÓ PROFESSIONAL

Aquest guardó especial es farà públic el dia de la Gala dels Premis ARC.

INFORMACIÓ GENÈRICA ARC

Què és ARC? ARC és l’associació que reuneix als principals agents de la indústria musical del directe de Catalunya. Més de 80 empreses entre les quals hi ha mànagers, representants i promotors. Amb 37 anys d’història, ARC ha esdevingut una peça clau per entendre la idiosincràsia d’aquesta professió, per aquest motiu, ARC representa al 85% d’empreses de Catalunya del sector.

Què han estat els premis? Després de dotze edicions, els Premis ARC han esdevingut la cita obligada per tots els agents implicats en la indústria musical del directe. Uns premis que no només reconeixen la feina feta durant l’any a artistes i grups de música, sinó que també reconeixen a tota la resta d’agents implicats els èxits de les seves gires. Per aquest motiu també es premien mànagers, programadors, representants i promotors.

Contacte Associació ARC
Agnès Juez
arcatalunya@arcatalunya.cat
93 302 70 24

Premsa Premis ARC
Marc Isern
marc@vibracomunicacion.com
649 300 605

patros 15