ARC torna a reclamar amb urgència el salconduït cultural

L’ASSOCIACIÓ ARC torna a reclamar amb urgència el salconduït cultural per a garantir la supervivència d’actes culturals que ja estan en marxa com els festivals GuitarBCN, Mil·leni o Strenes o projectes com Salacat, Sala Tarragona o Curtcircuit, que per segon any consecutiu estan adaptats a les mesures de seguretat i han demostrat ser totalment segurs.
L’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya denuncia la poca previsió amb la que s’anuncien les mesures i una falta preocupant de sensibilitat per a unes empreses en situació fràgil que han invertit molts esforços per fer #culturasegura.
Els promotors i promotores exigeixen un salconduït cultural que permeti al públic poder assistir a actes culturals com festivals, festes majors o concerts a sales, sobretot perquè a més de segurs, estan programats en funció del toc de queda.
En cas que el Procicat no permeti el salconduït cultural, el sector de la música en viu reclama al govern de la generalitat mesures que compensin l’esforç fet per una indústria que tot i la pandèmia, ha procurat adaptar-se per responsabilitat cap als artistes i cap als consumidors i consumidores.

Les mesures del Procicat tornen a menystenir la Cultura i castiguen actes culturals de tot el país que sense poder acollir públic de fora de la comarca, no són sostenibles econòmicament. Altra vegada, les mesures que dicten les autoritats sanitàries no tenen en compte que el confinament municipal o comarcal sense excepció per a actes culturals -bé essencial declarat- no només perjudica una indústria que des de fa més d’un any s’ha adaptat per esdevenir segura i per fer complir el toc de queda, sinó que retalla els drets dels ciutadans i ciutadanes que no poden accedir als actes culturals si no es fan a la seva comarca o la seva població, tot i que estiguin a molts pocs quilòmetres.

Aquestes mesures anunciades amb poca previsió i amb una falta de sensibilitat preocupant per unes empreses que han invertit molts esforços en complir el que el Procicat dicta, posen en perill real festivals que ja estan en marxa o que ja venen entrades com Strenes, GuitarBCN, Lletra Viva o Mil·leni, també els concerts a sales del Curtcircuit o les quaranta vuit sales que estan obrint per fer concerts del projecte SalaCat o Sala Tarragona impulsat per ASACC i l’ICEC, que tot i que són sales petites, ja tenen entrades venudes que probablement hauran de retornar.

El confinament municipal o comarcal sense excepció per a actes culturals -bé essencial declarat- retalla a més els drets dels ciutadans i ciutadanes que no poden accedir als actes culturals si no es fan a la seva comarca o la seva població, tot i que estiguin a molts pocs quilòmetres. La indústria cultural i, concretament, la de la música en directe ha demostrat per activa i per passiva que no són focus de contagis. Actualment, a més, compleix amb escreix restriccions com la reducció de l’aforament, el límit de persones i els horaris respectuosos amb el toc de queda. La prohibició que els espectadors d’altres municipis o comarques puguin assistir a un acte cultural, deixa en una situació molt incerta als promotors i promotores i provocarà altra vegada una allau de suspensions de les actuacions previstes durant els pròxims mesos.

Per tot això, ARC torna a reclamar AMB URGÈNCIA que les entrades a un espectacle cultural també siguin considerades salconduits per als desplaçaments entre municipis i que també permetin tornar al domicili passat el toc de queda.

En cas que no sigui possible, ARC exigeix que el Govern de la Generalitat dicti mesures compensatòries concretes per a pal·liar les pèrdues que aquestes mesures incomprensibles provoquin a les empreses culturals.

 

L’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) és l’associació referent dels professionals del sector de la indústria musical amb més antiguitat del país (amb més de 40 anys d’història) i es pot considerar el Col•legi Professional dels agents, representants, els mànagers i els promotors. Formen part d’ARC les 70 empreses més importants del país i es l’entitat articuladora del sector de la música en viu davant les institucions.