Avançant cap a un model unificat de contractes menors privats d’espectacles públics

Fruit de les negociacions entre CSITAL Barcelona i ARC, a partir d’ara els contractes reconeixeran que la feina dels artistes no només es duu a terme el dia de l’actuació.

Per primera vegada es reconeix que la feina dels artistes no es limita al dia de l’actuació. Després  d’anys  de  feina   de   l’Associació   de Representants,   Promotors   i   Mànagers de Catalunya (ARC), es satisfà per fi una de les reivindicacions històriques del sector de l’espectacle gràcies a un nou model de pressupost aprovat pel CSITAL Barcelona, el Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local. Amb aquest acord es pretén donar estabilitat a la relació de les empreses de serveis culturals i management amb els promotors públics.

El nou model de pressupost per a la celebració de contractes menors privats d’espectacles públics ha de servir per unificar criteris dels Ajuntaments catalans i les empreses de gestió artística. Servirà també per a agilitzar els processos administratius, donarà seguretat jurídica als agents implicats  i facilita la tasca als gestors culturals de l’àmbit local.

I el més important pel sector, aquest model de pressupost reconeixerà la feina prèvia a l’actuació dels artistes i dels seus equips. Fins ara, el servei contractat era únicament l’exhibició. Per tant, si no es realitzava, no es pagava. Aquesta anomalia ha cobrat especial rellevància durant la pandèmia, moment en què s’han cancel·lat moltes actuacions. Amb el nou model, es reconeix tota la feina prèvia a l’exhibició que fan els artistes, però també els seus equips com el de l’oficina de management o els tècnics: assajos, gravacions, producció tècnica i artística, promoció, escenografia…

 Aquest reconeixement quedarà palès establint el dret a facturar el 40% preu pactat en el moment de  l’acceptació del pressupost presentat per l’artista en concepte de producció tècnica i artística. Posteriorment, quan tingui lloc l’actuació, es pagarà el 60% restant.

El director de Q-AM Produccions i membre d’ARC, Kiku Vallina, ha explicat que el procés de negociació va començar fa més de dos anys i parteix de la idea de dividir l’objecte del servei artístic en dues parts, de manera que es valora no només l’actuació sinó també la producció tècnica i artística “prèvia”.

Segons Vallina, l’objectiu del nou model de contracte artístic busca trobar “models de funcionament estandarditzats i que facilitin el procés”, no només a les empreses privades, sinó també als gestors públics. “Cal que el procés sigui àgil i còmode”, ha reblat. D’aquesta manera, els artistes queden “protegits” davant d’anul·lacions massives com les que es van donar durant la pandèmia. “Ara ja no dependrem que el càrrec electe signi el contracte, el plantejament és que es presenti electrònicament i s’aprovi durant el procés”, ha explicat.

De la seva banda, la presidenta del Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local Barcelona (CSITAL), Aurora Corral, ha celebrat l’acord, que unifica contractes que eren diferents en funció de cada ajuntament i de cada artista. “La situació que hi havia fins ara dificultava una tramitació ràpida dels contractes menors”, ha argumentat. En aquest sentit, el nou model de contracte artístic és “fàcil d’entendre” i “evita malentesos” i garantirà una tramitació i aprovació “àgil”.

El vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, i el responsable de Cultura de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde d’Olot, Pep Berga, han coincidit en destacar que el document genera “seguretat jurídica” per totes dues parts. “Ara el que cal és que s’assumeixi i s’entengui que, ni que no es faci l’actuació en el moment previst, s’ha de reconèixer la feina prèvia del 40%, que caldrà pagar”, ha afegit Berga.

Xavi Fortuny, director d’RGB i membre d’ARC, ha celebrat que l’acord reconegui les tasques prèvies a les actuacions. “La manera d’amortitzar tota aquesta feina és repartir-ho amb el nombre d’actuacions. Fins ara hi havia un prejudici molt important i ara hem fet un pas endavant en seguretat, una oportunitat única”, ha conclòs.