10.037 esdeveniments suspesos, 40.280 treballadors acomiadats o amb ERTO i pèrdues de 110 milions d’euros pel sector de la música en viu

Les dades de la nova enquesta d’ARC, que representa la majoria d’empreses catalanes del sector des de fa més de quaranta anys, són més catastròfiques del previst. Les dades provenen d’una enquesta a 640 empreses, entitats i associacions representatives de tot el sector de la música en directe: les pròpies empreses associades a ARC, però també la resta d’agents, representants, promotors, mànagers i festivals, així com empreses de serveis, tècnics autònoms i associacions de músics de Catalunya.

Les dades són contundents. Segons aquesta segona enquesta, la pèrdua real de facturació entre l’1 de març i el 30 de setembre de 2020 ha estat de 110 milions d’euros. Els treballadors afectats per acomiadaments o ERTOs a empreses, grups de música, managements, promotores, representants i empreses de serveis i autònoms, ha afectat  a 40.280 persones, que significa un 76% de les plantilles. Aquestes dades negatives s’entenen si es té en compte que en aquest període s’han arribat a suspendre fins a 10.037 esdeveniments, que haurien acollit fins a 8.500.000 espectadors.

L’enquesta, a més, no contempla les inversions fetes durant el primer trimestre per part de músics, managers i promotors per preparar la “temporada alta” (treballs discogràfics, clips, adquisició de material, campanyes de comunicació, bestretes a artistes estrangers…), que cau just entre març i setembre, el període avaluat.

La situació, doncs, és molt greu, i això que encara és aviat per saber la magnitud real de la crisi que viurà el sector. Sobretot perquè encara no està ben definida la “Nova normalitat” pel que fa a la música en viu. El que sí se sap és que el sector de la música va tardar entre cinc i set anys en recuperar-se de la crisis de 2008. L’estocada del Covid-19 i les mesures preventives, doncs, s’hauran acarnissat amb un sector que tot just ara començava a reflotar. Tenint en compte que aquesta crisi serà més profunda, sobretot perquè és a escala global, la previsió de futur és totalment incerta, pessimista i de previsions totalment negatives.

Les reivindicacions del sector de la música continuen essent essencials, sobretot si es té en compte que actualment tan sols l’empresa privada està arriscant-se per sortir del pou. Per això, el sector de la música continua fent aquesta sèrie de reivindicacions:

  • Instar al govern de la Generalitat de Catalunya a prendre mesures immediates que complementin les mesures adoptades fins ara, que consideren totalment insuficients.
  • Instar els governs locals a no suspendre, a executar els pressupostos previstos i no derivar-los a les programacions del proper exercici.
  • Instar a prendre mesures que facilitin la recuperació de les activitats per aquest 2020 i a preveure les conseqüències doblement negatives pel 2021 i prendre les mesures necessàries amb més antelació.
  • Reclamar al Govern de Catalunya destinar aquest 2021 el 2% dels pressupostos a Cultura, amb especial compensació per a les empreses amb pèrdues al 2020.
  • Instar al Govern a planificar la reestructuració integral del sector i a destacar-se per prendre mesures que li són factibles per tenir les competències de Cultura
  • Com a reivindicació històrica, també reclama al Govern i a la Conselleria de Cultura a treballar transversalment amb les altres conselleries que afecten el sector de la música, com la de Turisme o la d’Economia i a fer partícip al propi sector abans de prendre decisions que els afecten.

Nota de Premsa enquesta ARC