El Govern impulsa un Pla de Rescat de 31M d’€ per pal·liar l’aturada del món cultural

Ahir, dimarts 14 d’abril, el Departament de Cultura del Govern de la Generalitat va presentar un Pla de Rescat que contempla un primer paquet de mesures amb un pressupost de 31 milions d’euros, per contribuir a pal·liar l’afectació de l’aturada d’activitats i que està causant un fort impacte econòmic al món de la cultura.

La pandèmia de la COVID-19 ha generat una emergència sanitària a nivell global que està afectant la nostra economia i, molt especialment, el sector cultural, que s’ha vist obligat a aturar tota la seva activitat. Aquest fet contrasta amb la paradoxa que ha estat la cultura la que ha ajudat i ajuda a les persones a fer millors aquests dies gràcies als llibres, la música, els audiovisuals o tantes i tantes iniciatives culturals a les xarxes, sovint lliurades generosament pels seus autors.

En aquest context, i amb la intenció de pal·liar i minimitzar al màxim les conseqüències econòmiques que aquesta pandèmia pugui deixar en el sector cultural, el Govern té la ferma intenció de posar en marxa un Pla de rescat amb tota una sèrie de mesures per tal de protegir el teixit cultural i donar-li tot el suport necessari a fi que, un cop finalitzada aquesta crisi sanitària, es pugui reprendre l’activitat cultural amb tota normalitat al més aviat possible.

Aquest Pla de rescat del sector cultural respon a les principals necessitats que s’han detectat des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb les aportacions de bona part dels agents culturals (associacions, organitzacions públiques, equipaments, sindicats, entitats empresarials, etc. ) i es fixa quatre objectius bàsics:

 • Acompanyar el sector cultural durant la crisi.
 • Establir les mesures i els mecanisme per intentar que l’impacte de la crisi no provoqui danys irreparables en el teixit cultural.
 • Preparar el sector per a una represa al més ràpida possible en la mesura que les condicions sanitàries i socials ho permetin.
 • Per dur a terme aquests objectius, caldrà reestructurar el pressupost per adequar-lo.

Per al compliment d’aquests quatre objectius, s’han establert quatre línies, ja disponibles al nou portal web “Pla de Rescat”, i que es poden consultar a continuació:

 1. Mesures d’acompanyament del sector cultural
 2. Mesures de rescat del sector cultural
 3. Planificació de la represa i recuperació del sector cultural
 4. Planificació financera del Pla de Rescat

D’altra banda, a través de les entitats depenents del Departament de Cultura, es convocaran diverses línies de suport extraordinari:

 1. Impacte COVID: amb 8 milions per ajudar a finançar les despeses generades durant el període de crisi des del dia de tancament i inclou despeses d’estructura, de serveis, lloguers, o pagament de quotes;
 2. Línia d’ajuts directes de l’OSIC (Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural): adreçada a entitats sense finalitat de lucre, amb un import de 3 milions d’euros per compensar les despeses assumides durant l’estat d’alarma.
 3. Cancel·lació d’activitats culturals i suspensió dels contractes en els equipaments: amb 2 milions d’euros, s’adreça als que hagin vist cancel·lada la seva activitat cultural d’arts escèniques i música o activitats de cultura popular, entre altres.

Podeu consultar el document complet del Pla de Rescat aquí.