Informacions COVID-19

Les reclamacions de rescat del sector cultural als mitjans de comunicació

Avui, dimecres 26 de març, les reclamacions de rescat del sector cultural han estat presents al Telenotícies Migdia de TV3. En aquest, s’ha destacat que el sector de la música en viu ja constata més de 3.500 concerts cancel·lats i 18 milions d’euros de pèrdues en facturació. Però, si la situació perdura durant els mesos d’estiu, s’estimen unes pèrdues en facturació de fins a 100 milions d’euros. 

A més, Jordi Gratacòs, president de l’Associació ARC, explica les implicacions laborals directes i indirectes d’aquestes cancel·lacions, que avui ja suposen un 60% dels treballadors afectats per ERTOs.

       Telenotícies migdia, dimecres, 26 de març de 2020

Actua Cultura demana el rescat de la cultura

Des d’Actua Cultura recorda que la cultura és un bé de primera necessitat i que aquesta va estretament lligada a valors com l’educació, l’empatia, la llibertat, el civisme, la justícia i la solidaritat. Però aquests darrers dies duríssims que estem vivint, ha quedat més palès que mai que la cultura també és felicitat.

Davant d’aquesta evidència, que d’altres països tenen tan clara des de fa anys, Actua Cultura s’adreça de nou al govern de la Generalitat:
  1. Agraint les recents mesures impulsades per generar liquiditat a través de crèdits, però NO SÓN SUFICIENTS.
  2. Demanant que s’activi una fase de mesures de rescat de la cultura amb aportacions directes.

Més informació aquí.

 

La cultura europea demana ajudes estatals per superar la pandèmia COVID-19

Davant la crisi del COVID-19, l’estructura del sector cultural demostren un quadre preocupant: una gran quantitat d’autònoms i empreses minúscules. Només el 69,9% són assalariats, davant el 84% general. D’aquí que s’hagin disparat les peticions d’ajuda al ministeri de Cultura, de la mateixa manera que a tot Europa. A França o Itàlia, ja s’han aprovat fons específics, però a Espanya, de moment la cultura es refugia sota el paraigua genèric que cada Govern està obrint.

Algunes de les mesures aplicades a països europeus són les següents:
  • FRANÇA: ha anunciat ajudes d’urgència per 22 milions d’euros, 10 dels quals es destinaran al sector musical, pels “professionals més fràgils”. A més, el Centre Nacional de la Música suspendrà al març la recaptació del seu impost de taquilla.
  • ITÀLIA: invertirà 130 milions en la creació d’un fons de reactivació pels espectacles en directe, el cine i l’audiovisual. A més, s’han establert moratòries en el pagament d’impostos i cotitzacions.
  • ALEMANYA: no ha donat a conèixer encara els detalls, però es compromet a facilitar fons addicionals, a més de la creació d’un paquet d’ajuda especial pels autònoms i petites empreses culturals.
  • PORTUGAL: tot i la precarietat i temporalitat del sector cultural, el primer paquet de mesures no ha tingut en compte el sector, sinó ajudes genèriques a treballadors i autònoms.
  • REGNE UNIT: ha anunciat subvencions per a negocis, però no s’han dissenyat mesures específiques per a la indústria cultural ni per als autònoms, els quals representen un terç del sector cultural.
  • PAÏSOS BAIXOS: de moment només ha anunciat que les institucions mantindran les subvencions encara que les actuacions s’hagin cancel·lat. A més, segueixen en negociació amb municipis, entitats i autònoms.