Informacions COVID-19

Reunions d’ARC i l’Acadèmia amb polítics

Des de l’inici de la crisi provocada per la COVID-19, l’Associació ARC i l’Acadèmia Catalana de la Música han realitzat reunions amb institucions i polítics per a donar-los a conèixer la situació del nostre sector i reclamar la necessitat que els Ajuntaments mantinguin els pressupostos de cultura, aplaçant totes aquelles activitats culturals que actualment no es poden celebrar, compartint, doncs, la campanya #NoEsSuspènEsProrroga.

La temàtica de les reunions ha estat el següent: difusió de les dades de pèrdues econòmiques fruit de l’enquesta realitzada des d’ARC, presentació del Pla de Xoc de l’Acadèmia, en especial les mesures referides a contractació pública, i demanar l’aval del compromís d’Ajornament d’actuacions dels Ajuntaments de Catalunya (preparat per diversos associats i associades d’ARC).

En aquestes reunions s’ha mostrat un fort interès dels diferents grups polítics per la situació de crisi del sector. S’ha demanat documentació sobre el Pla Integral de la Música i les Mesures del Pla de Xoc de l’Acadèmia, les 52 mesures de la Mesa de Artes Escénicas y la Música de Madrid, així com de les mesures que s’han aplicat a altres països per a la supervivència del sector. 

A més, a la reunió amb la Consellera de Cultura, juntament amb tot el Departament de Cultura i de tot el sector cultural, ens van presentar 
les mesures del pla de rescat amb noves línies de subvenció específiques de la Covid-19, mesures per a la protecció dels treballadors dels sector, així com la resolució de la Federació de Municipis de Catalunya per a la reprogramació cultural dels Ajuntaments. Per altra banda, Junts per Catalunya proposarà una interlocució directa amb Protecció Civil del Departament d’Interior per per a la informació dels aforaments permesos d’ara endavant i una reunió amb la CCMA per promoure la contractació de músics.

ARC ha presentat una proposta de participació en les taules de diàleg amb els partits polítics i amb el Departament de Cultura de la Generalitat per tractar mesures de reactivació del sector.

 

Compareixença de la Consellera de Cultura

Aquest dimarts, la Consellera Vilallonga va anunciar l’aprovació de dues noves línies de subvenció extraordinàries destinades a entitats, empreses i autònoms per fer front a l’aturada de l’activitat derivada de l’emergència sanitària de la COVID19, per un import total de 5 milions d’euros ampliables.

La primera línia, dotada amb 2 milions, serà per fer front a despeses estructurals d’entitats, fundacions i associacions, amb ajuts de fins a 5.000 euros.

Per altra banda, la segona línia extraordinària, dotada amb 3 milions, es destinarà a autònoms, empreses i entitats sense ànim de lucre per compensar la suspensió d’activitats culturals i les pèrdues acreditades per caixets, contractes o taquillatge d’actes cancel·lats fins al 31 de desembre de 2020. Aquesta contempla ajudes de fins a 25.000 euros per a concerts, festivals, activitats del Programa.cat, programacions dels equipaments E3 i altres espectacles amb entrada de pagament.

Finalment, també va destacar que el Decret Llei aprovat per la Generalitat a la renda garantida a la ciutadania és compatible amb la prestació al treball intermitent, tant habitual en el món de la cultura.

 

Neix Cultura en Lluita

Les principals orquestres de Catalunya, amb el suport de diversos representants de l’Associació ARC, han posat en marxa el lloc web culturaenlluita.cat en què donen visibilitat, mitjançant un manifest, a les seves reivindicacions davant la situació de crisi generada pel COVID-19.
 
Els objectius inicials de la plataforma són: explicar i conscienciar respecte la situació de desprotecció que viu el sector (especialment la d’aquells qui estan vinculats a les Festes Majors) i pressionar les administracions públiques amb la finalitat que no resolguin els compromisos contractuals adquirits.

Des de l’Associació ARC ens hi sumem i us animem a adherir-vos al manifest i a fer-ne difusió entre els artistes, músics, tècnics, gestors, promotors, representants, mànagers, etc.

SUMA’T A CULTURA EN LLUITA!