La Fira Mediterrània de Manresa torna amb la seva 24a edició

La Fira Mediterrània de Manresa torna amb la seva 24a edició del 14 al 17 d’octubre recuperant part de l’activitat que no es va poder fer l’any passat per culpa de la pandèmia. Enguany s’ha creat un nou espai de trobada professional, l’ÀreaPro, al centre de Manresa.

Després d’una passada edició marcada per la pandèmia oferint una excepcional fira virtual i presencial, la Fira Mediterrània de Manresa celebrarà la seva 24a edició del 14 al 17 d’octubre tenint el compte el concepte de flexibilitat. Això significa que la Fira es planteja celebrar en format presencial tota l’activitat professional però amb la possibilitat de poder seguir en línia la major part de l’activitat. La creació d’una nova àrea professional, l’ÀreaPRO, servirà per reforçar el centre de Manresa com a espai de trobada pels professionals i es reactivarà l’activitat de l’associacionisme de cultura popular amb diverses propostes dins la programació artística.

En aquesta edició, els eixos principals de la Fira recauen en el protagonisme dels joves, el talent emergent, la cultura de l’arrel i sobretot la reactivació de la cultura popular i l’associacionisme.

Enguany, la programació artística se situa en xifres del 2019 deixant enrere els 46 espectacles de l’any passat tornant amb 65 propostes, de les quals 41 d’elles són d’estrena. El director artístic Jordi Fosas centra la seva proposta en tres grans eixos: joves (amb artistes emergents que parteixen de l’arrel), mirades (artistes del món contemporani que incorporen la mirada a l’arrel) i present (centrat en educació i cultura).

Programació artística

La música d’arrel com a centre de la programació artística, els porta a presentar a la jove cantant i compositora Marina Satti, representada amb un estil modern i urbà molt influenciada per sons grecs, balcànics i del Pròxim Orient. L’artista franco-marroquí Walead Ben Selim, oferirà un espectacle poètic musical seguint l’obra del palestí Mahmoud Darwich, i les cinc veus dels occitans Belugueta, només acompanyades de percussió, que trobaran l’equilibri entre la cançó tradicional i l’harmonia clàssica a Espigòts

També es podrà trobar els andalusos Romero Martín amb un repertori trencador de flamenc tradicional amb base electrònica i lletres de poetes homosexuals. Manel Fortià presenta en companyia de Pere Martínez i Antonio Lizana Libérica, un projecte que busca punts en comú entre la cançó tradicional catalana i el flamenc jazz. Igual que Jordi Fornells i Mario Mas, que uniran flamenc i lírica popular catalana.

L’exlíder d’Obrint Pas, Xavi Sarrià, presentarà un cant emotiu a la perseverança, la resiliència i la solidaritat de la gent humil en forma de concert documental. Els guanyadors de la darrera edició de Sons de la Mediterrània, Laura Esparza i Carlos esteban, presentaran el disc Espais, marcat per l’experimentació però sense perdre l’essència mediterrània. Sandra Monfort, presentarà el seu darrer treball, un recull de cançons pròpies que tant sonen a tradicional com a avantguarda. I Clara Fiol mostra el seu nou treball Petiteses, marcant la senzillesa com centre de l’obra.

L’oferta de músiques del món es completa amb propostes com l’artista guineana Nakany Kanté, el senegalès Momi Maiga, Celeste Alías, Pep Camps i DJ Mussol.

Programa Pro