L’Acadèmia exigeix eliminar les restriccions imposades al sector de la música

Aquest passat 28 de setembre, L’Acadèmia Catalana de la Música ha fet un comunicat on apel·lava directament als governs catalans i de l’estat a eliminar les restriccions que han imposat al sector de la música. Recorda que la música contribueix a la salut i denuncia la manca d’ajudes als professionals des del passat febrer.

Acadèmia Catalana de la Música La música és salut però tot i així un 60% del sector encara està inactiu a causa de les restriccions

L’Acadèmia Catalana de la Música s’ha fet ressò de la problemàtica en què es troba actualment el sector musical. Tot i haver hagut la celebració de grans festivals com el Canet Rock o el Cruïlla, a més d’ensenyar a la societat que la cultura es pot fer de forma segura, també ha donat una falsa imatge de com es troba la música en directe actualment, un 60% del sector encara està inactiu a causa de les restriccions.

La música és salut, i per això l’Acadèmia ha posat sobre la taula un informe de l’OMS publicat el 2019 en el que recomana incloure l’art i la cultura en els sistemes sanitaris pels beneficis que tenen per a la salut. L’informe apunta que escoltar música ajuda a controlar el nivell de glucosa en sang i la seva pràctica millora el sistema sanitari i la gestió de l’estrès.

A Catalunya i arreu de l’Estat, la gestió política de la pandèmia ha condemnat el sector musical amb el tancament de les activitats i a la ruïna econòmica a la majoria dels seus professionals. També podem veure com el confinament, les restriccions, tancament de sales, la limitació d’aforaments i sobretot, la limitació de socialitzar, estan tenint unes conseqüències greus per la societat en general. Els joves i no tan joves s’han quedat sense un espai on poder gaudir amb els seus amics, de la música i de l’oci nocturn en general.

No només s’ha notat amb un augment manifest de problemes de salut mental com ansietat, depressió, insomni o idees de suïcidi, sinó que també s’està notant amb l’augment de problemes socials i d’ordre públic, amb la proliferació imparable de macro botellots i actituds incíviques com les que s’han produït a les festes de La Mercè de Barcelona. A pròpies paraules de l’Acadèmia, “La música és salut”.

A part de la importància de la música sobre la societat, també han posat en manifest la seva preocupació per l’actual situació del sector musical i els seus professionals, empreses i entitats. Les restriccions segueixen provocant molts problemes a l’hora de reprendre l’activitat, sotmesa a limitacions estrictes que obliguen a treballar en uns formats pràcticament impossibles d’aplicar en la majoria d’àmbits de l’activitat musical. Això provoca acceptar retribucions menors per part dels artistes, reduir despeses de producció, mentre que s’incrementen les despeses generades pels protocols de seguretat sanitària. Tot això en un context que deixa Catalunya i Espanya com la zona amb més restriccions per a les sales de concerts d’Europa.

El missatge final que han volgut donar és molt clar, apel·lar els responsables de salut del govern català i de l’estat a eliminar les restriccions que han imposat al sector de la música.

Llegeix el comunicat de l’Acadèmia Catalana de la Música