#LaCulturaDebeContinuar

Les indústries culturals són un sector estratègic i un motor econòmic generador d’ocupació

Representen el 3.2% del PIB i donen feina de manera directa a prop de 700.000 treballadors i treballadores

La cultura és un valor fonamental que sosté la identitat d’un país. Un canal transmissor dels nostres costums i valors entre generació i generació. Un mirall que projecta la imatge d’un país a l’exterior. I, a més, la cultura és un motor econòmic generador d’ocupació.

Les indústries culturals estan cridades a jugar un paper clau en la recuperació econòmica de país. No només per la contribució directa que realitzen a l’economia, sinó perquè a més tenen una capacitat d’arrossegament d’altres sectors econòmics que és molt rellevant.

El que resulta especialment característic de les indústries culturals és la capacitat de dinamitzar el consum. La sortida cultural constitueix un ritual per als ciutadans i ciutadanes, que acaba generant activitat per a un altre conjunt d’activitats “col·laterals” a la cultura.

D’aquesta manera, l’activitat econòmica de la cultura va més enllà del seu propi àmbit, exercint un efecte tractor sobre altres sectors que es beneficien de l’activitat cultural principal, multiplicant d’aquesta manera l’impacte de les indústries culturals en el global de l’economia.

L’impacte de la Música en Viu a l’economia ascendeix a 5.600 milions d’euros (OBS Business School, 2018), i genera 300.000 llocs de treball directes i indirectes. D’altra banda, l’impacte de les Sales de Cinema en l’economia ascendeix a 1.876 milions d’euros i compta amb més de 30.000 llocs de treball directes i indirectes. Per cada euro que les sales de cinema generen de manera directa, es generen 2,67 € addicionals en l’economia. I finalment, les Arts Escèniques compta amb un total de 80.000 llocs de treball directes i indirectes, i van tancar l’exercici 2019 amb una taquilla superior als 420 milions d’euros.

Donada la naturalesa social i presencial de la nostra activitat, la cultura ha estat un dels sectors més castigats per la crisi generada per la pandèmia en què hem hagut d’assumir fortes restriccions, com l’obligació de cessament d’activitat a l’inici de la pandèmia i dràstiques reduccions d’aforament a la tornada a l’activitat, que han situat a les indústries culturals, un sector estratègic, al límit de la supervivència.

Des de la Unió d’Associacions Empresarials de la Indústria Cultural Espanyola, reivindiquem el valor econòmic de la cultura per a un país. Perquè la cultura no només representa el 3,2% del PIB, sinó que a més la seva activitat té un efecte dinamitzador positiu per a altres sectors com el turisme, l’hostaleria o el comerç, multiplicant d’aquesta manera l’impacte de les activitats culturals en l’economia global d’un país.

Per tot això, necessitem ajuda, perquè #LACULTURADEBECONTINUAR

UNIÓN DE ASOCIACIONES EMPRESARIALES DE LA INDUSTRIA CULTURAL ESPAÑOLA