Notícies

Dimarts, 5 de gener del 2021
ARC DENUNCIA QUE EL CONFINAMENT MUNICIPAL TORNA A MALTRACTAR LA CULTURA I NO PERMET L’ACCÉS AL BÉ ESSENCIAL A BONA PART DELS CATALANS I CATALANES

 • Una barcelonina pot moure’s fins a onze quilòmetres per a assistir a un concert mentre que una veïna de Vilafant no pot assistir a un acte cultural a Figueres (7 km) o una de Constantí no pot anar al Morell (5 km) o de Torrefarrera a Lleida (8 km) o de Cercs a Berga (7 km)

Fer un confinament municipal sense excepció per a actes culturals -bé essencial declarat- retalla els drets dels ciutadans i ciutadanes que no viuen a grans ciutats. L’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) denuncia que el tancament municipal suposa un enorme greuge i margina a les persones que no viuen a grans ciutats. Per a citar alguns exemples, els veïns i veïnes de Barcelona poden moure’s fins a onze quilòmetres i canviar de barri sense cap problema, mentre que els veïns i veïnes de poblacions sense espais per a acollir oferta cultural com Vilafant, Constantí, Llívia o Cercs no poden desplaçar-se menys de deu quilòmetres per tenir accés al bé essencial que és la cultura.

La indústria cultural i, concretament, la de la música en directe, ha demostrat per activa i per passiva que no són focus de contagis. Actualment, a més, ja estan complint amb escreix restriccions com la reducció de l’aforament i el límit de persones. Junt amb la prohibició de què els espectadors d’altres municipis puguin assistir a un acte cultural, es preveu una altra allau de suspensions de les actuacions previstes durant els pròxims mesos. Una realitat que s’agreuja si tenim en compte que es preveu que teatres i ajuntaments no programaran oferta cultural els pròxims mesos.

Per tot això, ARC torna a reclamar i a exigir solucions que no castiguin encara més el sector, com que les entrades a un espectacle cultural siguin considerades salconduits -un sistema que s’ha usat amb els hotels les últimes setmanes-, per als desplaçaments entre municipis i que també permetin arribar més tard de les 22 hores al domicili.

Com a alternativa, també proposa i reclama la modificació del confinament perimetral territorial a regions sanitàries com es va fer al juny en les fases 1 i 2 de la desescalada, en lloc de per municipis o comarques.

L’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) és l’associació referent dels professionals del sector de la indústria musical amb més antiguitat del país (amb més de 40 anys d’història) i es pot considerar el Col·legi Professional dels representants, els mànagers i els promotors. Formen part d’ARC les 70 empreses més importants del país i és l’entitat articuladora del sector de la música en viu davant les institucions.

Recull de premsa

 

Divendres, 4 de desembre del 2020
GUANYADORS DELS PREMIS ARC 2020

STAY HOMAS, CRUÏLLA XXS, ASACC, JORDI BIANCIOTTO, L’AUDITORI DE GIRONA I L’AJUNTAMENT DE BARCELONA, ENTRE ELS GUANYADORS DELS PREMIS ARC 2020

Els Premis ARC 2020 s’han adaptat aquest any per fer un reconeixement al sector i donar visibilitat a les propostes que han treballat per a reactivar-lo durant la pandèmia

La gala es va celebrar ahir, 15 de desembre, a la Sala Barts i va atorgar Reconeixements als professionals de la indústria musical del directe

La gala es retransmetrà el proper dissabte 19 de desembre a les 22.55h pel Canal 33

ARC és l’associació professional del sector de la indústria musical amb més antiguitat del país, agrupa més de 70 empreses i exerceix de Col·legi Professional dels mànagers

Els Premis ARC s’han transformat enguany en Reconeixements que han donat suport a tot el sector de la música com a col·lectiu d’artistes i empreses que han treballat intensament per a reactivar el sector durant la pandèmia, així com a les diferents associacions del sector. També han denunciat la situació precària en que aquest es troba.

El 2020 ha estat un any complicat. Un any marcat per les restriccions i anul·lacions de concerts, però també per la innovació en les propostes i per la feina intensa de tots els agents implicats. Els Reconeixements dels Premis ARC han volgut fer visible cadascun dels artistes, empreses i entitats que han treballat per tirar endavant en una situació d’incertesa i desolació en un context crític i de crisi social i econòmica mundial.

La gala ha donat visibilitat al sector i reivindicat l’esforç de creadors, artistes, grups de música, empreses i professionals de tot el sector musical que van omplir de continguts els mesos de confinament i que posteriorment han seguit treballant per a la represa de l’activitat durant la desescalada.

La gala va tenir lloc ahir 15 de desembre a la Sala Barts de Barcelona, seguint totes les mesures de seguretat decretades. Hi ha actuat Blaumut, Ladilla RusaMazoni i Aiala i ha estat presentada per Ferran Aixalà, músic i guionista de programes com “El Foraster” de TV3.

GUANYADORS I NOMINATS ALS
RECONEIXEMENTS – PREMIS ARC 2020

1. RECONEIXEMENT A LA INICIATIVA D’ENTITATS I/O ASSOCIACIONS QUE HAN IMPULSAT INICIATIVES EN PRO DEL SECTOR:
GUANYADOR/A: ASACC pels projectes Sala BCN i Sala TGN que han impulsat la música en directe i la no estigmatització de les sales de concerts.

Els altres nominats eren ActúaAyudaAlimenta i Alerta Roja.

2. RECONEIXEMENT A LA INICIATIVA DE TEATRES O AUDITORIS:
GUANYADOR/A: Auditori de Girona per l’esforç en re-col·locar tota la programació musical del 2020.

Els altres nominats eren Auditori de Sant Cugat i Teatre de Lloret de Mar.

3. RECONEIXEMENT A LA INICIATIVA DE FESTES MAJORS
GUANYADOR/A: Ajuntament de Barcelona per a transformar i adaptar el BAM i Música Mercè en un aparador de la música local, establint la pròpia Barcelona com a “ciutat convidada”.

Els altres nominats eren Ajuntament de Platja d’Aro i Ajuntament de Sarrià de Ter.

4. RECONEIXEMENT A LA INICIATIVA DE CICLES DE MÚSICA o FESTIVALS
GUANYADOR/A: Cruïlla XXS per la arriscada programació i producció de prop de 200 concerts demostrant que la cultura és segura i que es pot seguir fent música.

Els altres nominats eren Les Nits d’Acústica i Festival de la Porta Ferrada.

5. RECONEIXEMENT A LA INICIATIVA DEL GRUP O ARTISTA REVELACIÓ
GUANYADOR/A: Stay Homas per l’originalitat de la proposta i haver demostrat que amb qualitat musical es pot arribar molt lluny.

Les altres nominades eren Aiala i Maria Jaume.

6. RECONEIXEMENT AL PROJECTE ARTÍSTIC MÉS INNOVADOR REALITZAT EN CONFINAMENT I/O ADAPTAT A LA SITUACIÓ DE NOVA NORMALITAT
GUANYADOR/A: Stay Homas per un projecte artístic original, per a tots els públics, de tots els estils i gèneres que s’ha projectat a través de les xarxes, i a més, està obtenint uns grans resultats en directe.

Els altres nominats eren “De Viatge amb el Rock” by The Pink Goats i Tothom a casa i la música a la plaça.

7. RECONEIXEMENT AL MITJÀ DE COMUNICACIÓ I/O PERIODISTA QUE HA DONAT VEU A LES INICIATIVES MUSICALS REALITZADES DURANT LA PANDÈMIA
GUANYADOR/A: Jordi Bianciotto pel suport i recolzament al sector de la música des de l’inici de la pandèmia.

Els altres nominats eren Canal33 i Xavi Canalias.

8. RECONEIXEMENT AL MÀNAGER D’ARC QUE HA DESTACAT PER LA SEVA TASCA PROFESSIONAL CAP ALS ARTISTES
GUANYADOR/A: Ixent Sampietro d’Èxits Management & Produccions.

Els altres nominats eren Gerardo Sanz i Jordi Freixes.

9. RECONEIXEMENT AL REPRESENTANT / AGENT DE ZONA D’ARC QUE HA DESTACAT EN L’ORGANITZACIÓ D’ESDEVENIMENTS
GUANYADOR/A: Iban i Raul Orobitg d’OA2 Produccions.

Els altres nominats eren Berta Ferrer, Josep Miquel Gámez, Juli Tardio, Medir Mujal i Montserrat Viñuelas.

10. RECONEIXEMENT AL PROMOTOR D’ARC QUE HA DESTACAT EN
L’ORGANITZACIÓ D’ESDEVENIMENTS

GUANYADOR/A: Rosa Galbany de Taller de Músics.
GUANYADOR/A: Xavi Pascual de Promo Arts Music.

L’altre nominat era Joan Roselló.

11. PREMI A LA TRAJECTÒRIA PROFESSIONAL COM A SOCI D’ARC
GUANYADOR/A: Martín Pérez Lombarte (Concert Studio).

 

Descarrega totes les fotografies de la gala aquí.

 

Divendres, 4 de desembre del 2020
COMUNICAT EN REFERÈNCIA A LA PRÒRROGA DEL CONFINAMENT PERIMETRAL

L’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) rebutja la pròrroga del confinament perimetral de caps de setmana per assistir a esdeveniments o actes culturals

L’ASSOCIACIÓ ARC DEMANA LA RECTIFICACIÓ, JA QUE EL CONFINAMENT MUNICIPAL PROVOCA UN ENORME GREUGE EN LES ACTIVITATS CULTURALS EN LES QUALS EL 50% DELS ASSISTENTS PROVENEN DE FORA DEL MUNICIPI

Després de la pròrroga anunciada ahir dijous 3 de desembre de les normes de la primera fase de la desescalada durant 15 dies més, l’associació creu totalment necessari per al sector i  reclama:

 • La rectificació de la prohibició de mobilitat de divendres a diumenge als actes culturals, pel fet que precisament aquests dies és quan es programen la majoria de les actuacions de música en directe.
 • L’admissió de l’entrada a un espectacle cultural com a salva conducte per als desplaçaments entre municipis durant els caps de setmana.
 • La modificació del confinament perimetral territorial a regions sanitàries en les fases 1 i 2 de la desescalada com es va fer al juny, en lloc de per municipis o comarques.

L’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) és una de les associacions professionals del sector de la indústria musical amb més antiguitat del país (amb més de 40 anys d’història) i es pot considerar el Col·legi Professional dels representants, els mànagers i els promotors. Compta amb més de 60 empreses associades.

 

Dimarts, 24 de novembre del 2020
COMUNICAT EN REFERÈNCIA AL CONFINAMENT PERIMETRAL PER A LA CULTURA

L’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) denuncia la prohibició de mobilitat els caps de setmana per assistir a actes amb música en directe.

L’ASSOCIACIÓ, QUE REPRESENTA EL 80% DELS REPRESENTANTS, MÀNAGERS I PROMOTORS DE CATALUNYA DEMANA QUE ES RECTIFIQUI EN LA DECISIÓ DE QUÈ ELS ESPECTADORS ALS ACTES CULTURALS DEL CAP DE SETMANA NOMÉS PUGUIN SER DEL MATEIX MUNICIPI.

Després de la publicació de la normativa publicada al DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) en la qual es detalla les normes de la primera fase de la desescalada que entren en vigor aquest dilluns 23 de novembre, l’associació creu totalment necessari per al sector i  reclama:

 • La rectificació de la prohibició de mobilitat de divendres a diumenge als actes culturals, pel fet que precisament aquests dies és quan es programen la majoria de les actuacions de música en directe.
 • Afegint aquesta decisió a la reducció de l’aforament al 50% i el límit de 500 persones amb la prohibició de què els espectadors d’altres municipis puguin assistir a l’acte cultural, propicia una altra allau de suspensions de les actuacions previstes el que resta d’any.
 • Que es facin modificacions al DOGC amb les següents mesures:
  • Que els espectadors d’una altra població puguin assistir a un acte cultural tot i el confinament perimetral.
  • La possibilitat d’assistir a un acte cultural malgrat el toc de queda. L’entrada serà el justificant per poder arribar més tard de les 22 hores al domicili.

L’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) és una de les associacions professionals del sector de la indústria musical amb més antiguitat del país (amb més de 40 anys d’història) i es pot considerar el Col·legi Professional dels representants, els mànagers i els promotors. Compta amb més de 60 empreses associades.

Contacte per a premsa: comunicacio@arcatalunya.cat

 

Dilluns, 23 de novembre del 2020
L’ANUARI DE LA MÚSICA 2020 ANUNCIA LA PITJOR CRISI DE LA HISTÒRIA

Un altre any d’estudi, i dels més complicats, va concloure el passat divendres 20 de novembre amb la presentació de l’Anuari de la Música 2020 que editen conjuntament l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) i el Grup Enderrock. L’excercici ofereix una panoràmica completa sobre l’impacte de la pandèmia en la cultura. Un balanç amb anàlisis, estadístiques, articles de valoració i d’opinió, complementats amb reportatges i entrevistes, amb la participació de prop d’un centenar de veus representatives del sector i dels artistes més destacats.

La indústria del directe el 2019
El 2019 la indústria del directe estava en plena efervescència, cosa que feia preveure un 2020 amb bones perspectives. La facturació de la música en viu va augmentar un 6% (fins a 91 milions d’euros), amb un increment de concerts del 3% i d’espectadors un 2%, gràcies al bon ritme de contractació.

Si bé és cert que, per primer cop en deu anys, els principals festivals dels Països Catalans van perdre públic, la creació i diversitat de noves cites va igualar el volum total d’assistents (al voltant de 3,2 milions). Així i tot, el consum de festivals, entre els catalans que van a concerts, va augmentar del 36% al 42%, optant cada cop més pels grans certàmens gràcies a la seva àmplia oferta. Pel que fa a les sales de concerts, el 2019 van millorar la mitjana d’ocupació, combinant l’estabilitat de la xifra d’espectadors i la reducció del 5% en la programació de concerts.

El consum musical
L’assistència a concerts en català, va tocar sostre el 2019, amb un 42,6% d’assistents (una xifra similar a la de l’any anterior), mentre que el consum digital de música en català va batre un rècord d’oients arribant fins el 46%. Quant a estils, el consum majoritari de pop-rock i de cançó melòdica disminueix lleugerament i, en canvi, la música urbana i el jazz augmenten les audiències.

La perspectiva de gènere
El 2019 s’ha registrat un creixement de 6 punts en la presència de veus femenines i grups mixtos (del 38% a 44%) als 12 principals festivals catalans. A més, hi ha hagut més del doble de propostes liderades per dones o amb cantants solistes, passant del 15 a 32% dels cartells.

El català 
Per contra, la pitjor xifra ha estat la programació d’artistes catalans –amb una caiguda de 8 punts del 42 al 34%–, sumada a la caiguda històrica de la presència de música en català, del 24 al 19%.

La indústria discogràfica
Pel que fa a la indústria fonogràfica, es va facturar 25 milions d’euros el 2019 (fet que suposa un increment del 13%), gràcies que el mercat digital ha guanyat valor a l’alça. I és que, de fet, mentre el mercat català es va desplomar un 12%, les vendes digitals van augmentar un 30% i ja representen el 82%. Quant a producció, es va arribar al récord de 1.284 referències en català i instrumentals -un 11% més que el 2018- sobretot per l’ascens d’edicions digitals i vinils.

L’irrupció de la COVID-19
La situació catastròfica provocada per la pandèmia i les mesures que s’han aplicat han ensorrat les bones perspectives previstes per aquest 2020, després dels increments en el consum de concerts i festivals, la diversificació de l’oferta i la major capacitat de contractació d’ajuntaments i institucions públiques que es va viure el 2019. Enguany, arran de la pandèmia, la facturació del sector ha patit una caiguda històrica de gairebé un 90%, amb una pèrdua de fins a 94% d’espectadors i l’anul·lació del 80% dels concerts previstos.

Podeu tornar a veure la presentació de l’Anuari de la Música 2020 a continuació:

 

Dimecres, 18 de novembre del 2020
PRESENTACIÓ ANUARI DE LA MÚSICA 2020

Presentació de l’Anuari de la Música 2020
Dia: Divendres 20 de novembre

Hora: 12 h
Lloc: Sala Apolo – per streaming a través d’aquesta pàgina web

El Grup Editorial Enderrock i l’associació professional ARC presenten l’Anuari de la Música 2020 amb el balanç del sector musical català

L’informe ofereix una panoràmica completa sobre l’impacte de la pandèmia que ha provocat la pitjor crisi de la història en la cultura

L’Anuari 2020 analitza les dades del 2019 com a punt de partida de la indústria del directe, el sector discogràfic, els mercats i els creadors

L’acte serà presentat per Lluís Torrents (president ASACC), serà conduït per Jordi Gratacòs (ARC) i Lluís Gendrau (Grup Enderrock) i intervindran Miquel Curanta (ICEC), Daniel Granados (ICUB)

L’ANUARI DE LA MÚSICA 2020, que editen conjuntament l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) i el Grup Editorial Enderrock, es presentarà aquest divendres 20 de novembre a les 12 h en roda de premsa des de la sala Apolo de Barcelona.

L’acte serà conduït pel director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, i el president d’ARC, Jordi Gratacòs; i comptarà amb la intervenció el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Miquel Curanta; i el director de Cultura Viva de l’ICUB – Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados. A més, hi participarà tot el sector via streaming amb representants de l’Acadèmia Catalana de la Música i les associacions sectorials, de la indústria del directe (ARC), les sales (ASACC), les companyies discogràfiques (APECAT i PAF) i la gestió de drets laborals (MUSICAT).

L’ANUARI DE LA MÚSICA ofereix un balanç amb anàlisis, estadístiques, articles de valoració i d’opinió amb gràfiques i rànquings complementats amb reportatges i entrevistes amb la participació de prop d’un centenar de veus representatives del sector i dels artistes més destacats. Enguany, la publicació recull dades específiques de l’impacte de la covid-19 en els creadors i la indústria musical.

A més d’analitzar l’evolució fins al 2019 de la inversió pública i la facturació del sector de la indústria de la música en directe (festivals, sales, circuits, auditoris) i la indústria discogràfica, L’ANUARI presentarà l’evolució d’espectadors als festivals, les dades de consum musical i el comportament de fires i mercats professionals. La publicació també aborda l’estat de la qüestió per estils en la producció discogràfica i principals cites en directe de pop-rock, cançó d’autor, folk, jazz, clàssica, infantil i orquestres i conjunts.

Després de vint edicions, l’ANUARI DE LA MÚSICA és una publicació referencial per avaluar la transformació i l’evolució de la indústria i el sector musical català al segle XXI. Les dades de l’informe anual estan avalades per les associacions sectorials, per les institucions públiques i també per l’àmbit acadèmic, amb el conveni signat amb Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Dijous, 5 de novembre del 2020
ES FAN PÚBLIQUES LES NOMINACIONS ALS PREMIS ARC 2020

 

ELS PREMIS ARC QUE ATORGA ANUALMENT LA INDÚSTRIA MUSICAL DEL DIRECTE, S’ADAPTEN PER A DONAR VISIBILITAT A LES PROPOSTES QUE HAN TREBALLAT PER A REACTIVAR EL SECTOR DURANT LA PANDÈMIA

L’AJUNTAMENT DE BARCELONA, L’ASACC, FESTIVAL DE LA PORTA FERRADA, STAY HOMAS, L’AUDITORI DE GIRONA, EL CRUÏLLA XXS O TOTHOM A CASA I LA MÚSICA A LA PLAÇA, ENTRE ELS NOMINATS

Davant la situació de crisi del sector creada per la pandèmia de la Covid-19, els Premis ARC, amb més vigència que mai, donaran visibilitat aquesta tardor al sector reivindicant l’esforç de creadors, artistes, grups de música, empreses i professionals de tot el sector musical i de la Cultura per omplir de continguts els mesos de confinament, i reivindicant la reconversió dels formats que ha obligat la represa de l’activitat en la desescalada.

La Gala de lliurament dels Premis ARC es celebrarà aquest novembre, en un any complicat i difícil, amb restriccions i anul·lacions de concerts, ple de novetats tant pel que fa a innovació en les propostes, tècniques com musicals, donant motiu a reivindicar i fer visible cadascun dels artistes, empreses i entitats que han treballat per tirar endavant en una situació d’incertesa i desolació en un context crític i de crisi social i econòmica.

És per aquest motiu que els Premis ARC 2020 reconeixen el sector de la música com a col·lectiu d’artistes i empreses que han treballat intensament per a reactivar el sector i denunciar la situació precària en que es troba. Amb aquesta intenció, els Premis ARC es transformen en Reconeixements a propostes artístiques de diferents entitats, festivals, festes majors, teatres i auditoris, explicant a més, com aquests projectes i tants d’altres, s’han vist afectats per la crisi i agreujats per la poca col·laboració institucional.

Finalment, els Premis ARC també pretenen reconèixer les propostes artístiques més innovadores realitzades dins dels mesos d’estat d’alarma Covid-19, així com la tasca de professionals com mànagers, promotors i agents de zona.

ARC, MÉS DE 40 ANYS GESTIONANT MÚSICA EN DIRECTE
ARC és una de les associacions professionals del sector de la indústria musical amb més antiguitat del país. Amb més de 40 anys d’història, ARC es pot considerar el Col·legi Professional dels mànagers, els agents de zona i els promotors, una peça clau per entendre aquest sector. Per aquesta raó hi ha associades més de 60 empreses, que representen un 80% del volum empresarial català.

L’ACTE DE LLIURAMENT DELS PREMIS ARC 2020
La gala tindrà lloc dilluns 30 de novembre a les 19h a la Sala Barts de Barcelona, seguint totes les mesures de seguretat decretades.

 

NOMINATS ALS RECONEIXEMENTS – PREMIS ARC 2020

1. RECONEIXEMENT A LA INICIATIVA D’ENTITATS I/O ASSOCIACIONS QUE HAN IMPULSAT INICIATIVES EN PRO DEL SECTOR:
ActuaAyudaAlimenta: per fer visible la situació de precarietat dels professionals de la cultura i la recollida i repartiment d’aliments.
Alerta Roja: per fer visible el sector de l’Espectacle i l’organització de actes reivindicatius que demostren que la Cultura és Segura.
ASACC: pels projectes Sala BCN i Sala TGN que han impulsat la música en directe i la no estigmatització de les sales de concerts.

2. RECONEIXEMENT A LA INICIATIVA DE TEATRES O AUDITORIS:
Auditori de Girona: per l’esforç en re-col·locar tota la programació musical del 2020.
Teatre-Auditori de Sant Cugat: per l’esforç en re-col·locar tota la programació musical del 2020.
Teatre de Lloret de Mar: per una programació valenta i per fer-la possible en temps de restriccions descobrint nous espais de la població.

3. RECONEIXEMENT A LA INICIATIVA DE FESTES MAJORS
Ajuntament de Barcelona: per a transformar el BAM i Música Mercè en un aparador de la música local, establint la pròpia Barcelona com a “ciutat convidada”.
Ajuntament de Platja d’Aro: per fer l’esforç de conservar tota la programació de la Festa Major tancada abans de l’impacte de la Covid-19.
Ajuntament de Sarrià de Ter: per fer l’esforç de conservar tota la programació de la Festa Major tancada abans de l’impacte de la Covid-19.

4. RECONEIXEMENT A LA INICIATIVA DE CICLES DE MÚSICA o FESTIVALS
Cruïlla XXS: per la programació de prop de 200 concerts demostrant que la cultura és segura i que es pot seguir fent música.
Les Nits d’Acústica: per la seva capacitat de reinventar-se, per una gran programació i per haver fet descobrir a la ciutat de Figueres nous espais que poden ser usats per a la música en viu.
Festival de la Porta Ferrada: per la perseverança en mantenir el festival, amb un nou emplaçament i la seva adaptació per a poder tirar endavant amb seguretat.

5. RECONEIXEMENT A LA INICIATIVA DEL GRUP O ARTISTA REVELACIÓ
Aiala: tot i la pandèmia ha aprofitat totes les opcions actuant al MMVV, Cruïlla de tardor, Let’s Festival, Black Music Festival, Cruïlla XXS, Tempo Girona i La Mercè.
Maria Jaume: per l’inici de gira amb el disc “Fins a maig no revisc” aquest 2020 amb alta activitat de concerts tot i la Covid19 (Vespres UB, Acústica, Portalblau, la Mercè, MMVV, Instants… i també un concert en streaming per Primavera Sound).
Stay Homas: per l’originalitat de la proposta i haver demostrat que amb qualitat musical es pot arribar molt lluny.

6. RECONEIXEMENT AL PROJECTE ARTÍSTIC MÉS INNOVADOR REALITZAT EN CONFINAMENT I/O ADAPTAT A LA SITUACIÓ DE NOVA NORMALITAT
“De Viatge amb el Rock” by The Pink Goats: per la creació d’un espectacle musical i visual que permet gaudir de les millors versions del rock en temps de la Covid19.
Stay Homas: per un projecte artístic original, per a tots els públics, de tots els estils i gèneres que, a més, està obtenint uns grans resultats en directe.
Tothom a casa i la música a la plaça: per la iniciativa de tornar la música a la plaça i als carrers, facilitant l’emissió online.

7. RECONEIXEMENT AL MITJÀ DE COMUNICACIÓ I/O PERIODISTA QUE HA DONAT VEU A LES INICIATIVES MUSICALS REALITZADES DURANT LA PANDÈMIA
Jordi Bianciotto: pel suport i recolzament al sector de la música des de l’inici de la pandèmia.
Canal33: per la programació de música en viu feta durant el confinament que ha donat sortida a la creació dels artistes catalans.
Xavi Canalias: per la seva secció al programa “Planta Baixa” de TV3, fent recomanacions musicals, connectant amb la realitat dels músics que durant tot el confinament han tingut l’opció de tocar en directe al programa des de casa.

8. RECONEIXEMENT AL MÀNAGER D’ARC QUE HA DESTACAT PER LA SEVA TASCA PROFESSIONAL CAP ALS ARTISTES
Gerardo Sanz de Fina Estampa.
Ixent Sampietro d’Èxits Management & Produccions.
Jordi Freixes de Batall Produccions.

9. RECONEIXEMENT AL REPRESENTANT / AGENT DE ZONA D’ARC QUE HA DESTACAT EN L’ORGANITZACIÓ D’ESDEVENIMENTS
Berta Ferrer de To Be Confirmed.
Iban Orobitg d’OA2 Produccions.
Josep Miquel Gámez de Planning General d’Espectacles.
Juli Tardio d’Oh Show & Events.
Medir Mujal de Medirflash.
Montserrat Viñuelas d’EDR Events.

10. RECONEIXEMENT AL PROMOTOR D’ARC QUE HA DESTACAT EN L’ORGANITZACIÓ D’ESDEVENIMENTS
Joan Roselló de The Project.
Rosa Galbany de Taller de Músics.
Xavi Pascual de Promo Arts Music.

11. PREMI A LA TRAJECTÒRIA PROFESSIONAL
Es farà públic el mateix dia de la gala.

Dimecres, 7 d’octubre del 2020
EL SECTOR DE LA MÚSICA A CATALUNYA VIU UNA SITUACIÓ LÍMIT, QUE PORTARÀ A LA DESAPARICIÓ D’UNA GRAN PART DEL SECTOR

Davant d’aquesta urgència i la manca d’ajuts efectius, l’Acadèmia Catalana de la Música ha presentat un Pla de Rescat in extremis a vàries conselleries del Govern. Un paquet de mesures que s’han donat a conèixer avui en roda de premsa juntament amb les xifres del sector des de l’inici de la pandèmia. 

Tot i la declaració de la cultura com a bé essencial per part del Govern, el sector musical, i en especial el d’iniciativa privada, se sent menystingut, es troba sense ajuts efectius per rescatar-lo i en una situació límit que posa en perill la seva continuïtat.

A la roda de premsa celebrada avui el president (Gerard Quintana), els vicepresidents (Guillem Arnedo i Lluís Torrents) i d’altres representants de l’Acadèmia, han exposat l’estat actual de la problemàtica del sector i han donat a conèixer el Pla de Rescat que l’Acadèmia ha presentat a diferents conselleries del Govern (al President, a Cultura i a Economia, Treball i Empresa) amb xifres i dades sobre la devastadora situació que viu el sector actualment.

Aquestes són les principals xifres (que trobareu més ampliades al Pla de Rescat):

 • Hi ha hagut una reducció del 75% de l’activitat respecte a l’estiu anterior. Un 90% dels músics tenen entre 0 i 10 concerts contractats o aparaulats pel darrer trimestre 2020 i un 70% dels músics no tenen cap concert contractat o aparaulat pel 2021.

 • Tan sols el 15% dels músics han pogut accedir a l’atur extraordinari per artistes i només el 18% dels músics s’han pogut acollir a la prestació per cessament d’activitat d’autònoms.

 • Entre el 10 de març i l’1 de setembre de 2020, el sector discogràfic català ha perdut aproximadament un 65% dels ingressos. Les edicions de discos físics i els llançaments recents han deixat d’ingressar un 85%, mentre la distribució digital ha caigut al voltant d’un 25%.

– El 95% de l’activitat a les sales de concerts ha estat cancel·lada, amb una afectació de 1.623 treballadors afectats, 1.500.000€ d’estimació d’ingressos setmanals perduts, 150 concerts cancel·lats per setmana, amb un total de 40.500.000€ d’ingressos perduts, més de 4.000 concerts cancel·lats i uns 10.000.000€ de pèrdues directes provocades pels costos de manteniment de les sales en situació de tancament. A banda, cal tenir també present el sector de l’oci nocturn a Catalunya, que inclou també altres locals d’ambientació musical i que està format per 3.600 empreses que generen 37.000 llocs de treball i representen un 1,8% del PIB.

 • Des de l’inici de la pandèmia els treballadors afectats per acomiadaments o ERTO’s a empreses, grups de música, managements, promotores, representants i empreses de serveis i autònoms ha afectat a 40.280 persones, que significa un 76% dels professionals i una pèrdua real de facturació de 110.000.000€.

 • Entre l’1 de març i el 30 de setembre s’han suspès fins a 10.037 esdeveniments, que haurien acollit fins a 8.500.000 espectadors.

 • Pel que fa a la situació referent a les escoles de música de titularitat privada, estimen en 725.000€ els ingressos no percebuts pel període de març a juny del 2020, unes pèrdues derivades de despeses estructurals de 280.000€ i una afectació directa de 300 professors, 4.800 alumnes i 20 escoles de titularitat privada.

Aquestes xifres donen a intuir un futur devastador pel futur immediat del sector si no s’implementen mesures i ajuts urgents i efectius. Davant d’aquestes xifres l’Acadèmia Catalana de la Música ha presentat un paquet de mesures urgents per rescatar el sector en un moment límit per a la seva supervivència.

Entre les preocupacions principals per part del sector hi trobem:

 • Els ajuts poc efectius pels músics (que en la majoria de casos no han pogut accedir als ajuts o aquests han sigut insuficients).

 • Els ajuts poc concrets i efectius per tota la cadena de valor del sector musical, i especialment preocupant la manca de compromís per part de les administracions per estructurar el sector i solucionar la problemàtica de la contractació dels músics i professionals i treballadors de la cultura. El fet de no tenir el sector estructurat està provocant que molts d’aquests professionals estiguin encaminant la seva trajectòria professional cap a altres sectors.

 • Unes restriccions d’aforament que consideren desproporcionades en comparació amb la resta de sectors econòmics i que agreugen encara més l’actual situació del sector de la música a Catalunya. Tot i que amb les noves mesures està permès obrir amb unes restriccions concretes, no és econòmicament rentable i, a més, el principal problema és que no es pot exercir l’objecte principal de l’activitat.

 • Es considera que el sector de la música és un sector especialment damnificat per la seva pròpia activitat i, per tant, reclama uns ajuts proporcionats, concrets, i específics per poder rescatar-lo.

 • El poc compromís per part de la major part de l’administració pública a l’hora de prioritzar o tirar endavant les programacions previstes pel 2020.

– L’estructuració d’un marc legal per l’activitat digital, que ara mateix està poc o gens retribuïda i és una realitat que el sector ha de regular.

– La necessitat de construir i posar en marxa un marc normatiu que acompanyi la decleració de la Cultura com a bé essencial.

 • I una especial preocupació fixada en el sector privat on la desaparició de les sales i els esdeveniments musicals com concerts o festivals, que poden ser un fet gairebé irreversible que deixarà el territori sense uns espais imprescindibles pel naixement i l’evolució de la carrera dels artistes.

I davant d’aquestes preocupacions l’Acadèmia ha presentat un Pla de Rescat (que us podeu descarregar a continuació) que inclou:
– Mesures destinades a apropar-se a un cost de tancament zero de l’activitat
– Ampliació de la prestació extraordinària d’atur per artistes fins al juny del 2021
– Ampliació de la prestació per cessament d’activitat per autònoms fins al juny del 2021
– Ajudes econòmiques directes a empreses i autònoms del sector
– Prohibir desnonaments per impagament dels lloguers
– Desplegament normatiu de la declaració de la Cultura com a bé essencial
– Garantir la interlocució amb el sector.
– Increment del pressupost de cultura consolidat de la Generalitat de Catalunya i del Govern central del 2021 al 2% (actualment és del 0,7%)
– Mesures de promoció i foment de la música en directe
– Mesures de promoció i foment de la música enregistrada
– IVA reduït al 4%
– Solucionar la problemàtica en la contractació, cotització i protecció dels músics
– Ampliació de les línies de finançament dels crèdits ICO
– Transposició de la Directiva de la UE 2019/790 del Parlament Europeu i del Consell d’Europa
– Planificació i execució de mesures concretes per millorar la monetització de l’accés digital a la música enregistrada.
– Creació d’un cens d’artistes, un cens de treballadors de la cultura i un cens d’empreses del sector cultural.
– Desenvolupament normatiu de l’Estatut de l’Artista.
– Llei de Mecenatge.
– Reducció del tipus impositiu i/o exempcions en la quota de l’IRPF 2021 i 2022
– Revisió dels tractats de doble imposició i dels impostos de retenció
– Impulsar línies d’ajudes o crèdit pels ajuntaments

Decarrega’t aquí el Pla de Rescat de l’Acadèmia Catalana de la Música

 

Dimarts, 22 de setembre del 2020
#LACULTURADEBECONTINUAR

Les indústries culturals són un sector estratègic i un motor econòmic generador d’ocupació

Representen el 3.2% del PIB i donen feina de manera directa a prop de 700.000 treballadors i treballadores

La cultura és un valor fonamental que sosté la identitat d’un país. Un canal transmissor dels nostres costums i valors entre generació i generació. Un mirall que projecta la imatge d’un país a l’exterior. I, a més, la cultura és un motor econòmic generador d’ocupació.

Les indústries culturals estan cridades a jugar un paper clau en la recuperació econòmica de país. No només per la contribució directa que realitzen a l’economia, sinó perquè a més tenen una capacitat d’arrossegament d’altres sectors econòmics que és molt rellevant.

El que resulta especialment característic de les indústries culturals és la capacitat de dinamitzar el consum. La sortida cultural constitueix un ritual per als ciutadans i ciutadanes, que acaba generant activitat per a un altre conjunt d’activitats “col·laterals” a la cultura.

D’aquesta manera, l’activitat econòmica de la cultura va més enllà del seu propi àmbit, exercint un efecte tractor sobre altres sectors que es beneficien de l’activitat cultural principal, multiplicant d’aquesta manera l’impacte de les indústries culturals en el global de l’economia.

L’impacte de la Música en Viu a l’economia ascendeix a 5.600 milions d’euros (OBS Business School, 2018), i genera 300.000 llocs de treball directes i indirectes. D’altra banda, l’impacte de les Sales de Cinema en l’economia ascendeix a 1.876 milions d’euros i compta amb més de 30.000 llocs de treball directes i indirectes. Per cada euro que les sales de cinema generen de manera directa, es generen 2,67 € addicionals en l’economia. I finalment, les Arts Escèniques compta amb un total de 80.000 llocs de treball directes i indirectes, i van tancar l’exercici 2019 amb una taquilla superior als 420 milions d’euros.

Donada la naturalesa social i presencial de la nostra activitat, la cultura ha estat un dels sectors més castigats per la crisi generada per la pandèmia en què hem hagut d’assumir fortes restriccions, com l’obligació de cessament d’activitat a l’inici de la pandèmia i dràstiques reduccions d’aforament a la tornada a l’activitat, que han situat a les indústries culturals, un sector estratègic, al límit de la supervivència.

Des de la Unió d’Associacions Empresarials de la Indústria Cultural Espanyola, reivindiquem el valor econòmic de la cultura per a un país. Perquè la cultura no només representa el 3,2% del PIB, sinó que a més la seva activitat té un efecte dinamitzador positiu per a altres sectors com el turisme, l’hostaleria o el comerç, multiplicant d’aquesta manera l’impacte de les activitats culturals en l’economia global d’un país.

Per tot això, necessitem ajuda, perquè #LACULTURADEBECONTINUAR

UNIÓN DE ASOCIACIONES EMPRESARIALES DE LA INDUSTRIA CULTURAL ESPAÑOLA

 

Dilluns, 14 de setembre del 2020
ARRIBA EL 32È MERCAT DE MÚSICA VIVA DE VIC

Avui, dilluns 14 de setembre, comença el Mercat de Música Viva de Vic d’enguany, adaptat a les circumstàncies actuals. Enmig de la crisi causada per la Covid-19, el Mercat es reinventa per continuar oferint una àmplia oferta als professionals del sector i una programació singular i diversa carregada d’estrenes per a tots els públics.

Les activitats adreçades als professionals, MMVV Pro Catalan Arts es faran de forma virtual de dilluns 14 al divendres 18 de setembre a partir de quatre eixos: Concerts (gravats en exclusiva pel MMVV), PitchingsWebinars Speed Meetings.

Com cada any, l’Associació ARC i els seus associats i associades hi participen activament:

Dilluns 14/09/2020:

 • 10:00h-12:00h Pitchings sessió 1: amb la participació de Buenritmo Producciones, RGB Management, Bankrobber, Diggers Music, 7Sis Produccions, Taller de Músics i Entrelineas Entertainment.
 • 12:30h-13:30h Webinar “Projectes de suport a la creació i l’exhibició de música en directe al territori”: amb la participació de Rosa Galbany (Taller de Músics) i Jordi Gratacòs (President d’ARC).

Dimarts 15/09/2020:

 • 12:30-14:00h Sessions d’speed meetings amb la participació de Laura Duran (Canet Rock) i Xavi Pascual (Promo Arts Music).
 • 16:00h-17:00h Pitchings sessió 3: amb la participació de Bankrobber, Entrelineas Entertainment i Buenritmo Producciones.
 • 18:00-19:00h Webinar “La crisi de la música en directe: una foto actualitzada”: amb la participació de Laura Duran (Canet Rock) i Lali Pujol (Vesc).

Dimecres 16/09/2020:

Dijous 17/09/2020:

 • 10:00h-12:00h Pitchings sessió 6: amb la participació d’Escenapart.
 • 16:00h-17:30h Pitchings sessió 7: amb la participació de Taller de Músics, Cultura en Gira, Entrelineas Entertainment i Buenritmo Producciones.

A més, dins la programació artística del MMVV, també trobem una forta presència d’artistes d’empreses d’ARC:

Concerts Online:

MARIA ARNAL & MARCEL BAGÉS

Diumenge, 13 de setembre, 22:00h

Fina Estampa

MERITXELL NEDDERMANN

Dimarts, 15 de setembre, 18:30h

Èxits

TONI XUCLÀ, CLÀUDIA CABERRO & GEMMA ABRIÉ

Dimarts, 15 de setembre, 19:00h

Vesc

RENALDO I CLARA

Dimarts, 15 de setembre, 21:30h

Bankrobber

ÈRIC VINAIXA

 Dimarts, 15 de setembre, 22:00h

Batall Produccions

PAULA PESO

Dimecres, 16 de setembre, 18:30h

Taller de Músics

CARLES VIARNÈS

Dimecres, 16 de setembre, 19:00h

Bankrobber

LAS MIGAS

Dimecres, 16 de setembre, 20:30h

Escena Music

KOKO-JEAN & THE TONICS

 Dimecres, 16 de setembre, 22:30h

Buenritmo

CORCS DRUM & ORGAN

Dijous, 17 de setembre, 20:30h

Black Music Productions

MI CAPITÁN

Dijous, 17 de setembre, 22:30h

Panda Artist

EL PONY PISADOR

Divendres, 18 de setembre, 20:30h

7Sis Produccions

Concerts presencials:

GERARD ALEDO

Plaça dels Màrtirs

Divendres, 18 de setembre, 19:00h

U98 Music

YEXZA LARA

Parc Jaume Balmes

 Divendres, 18 de setembre, 19:00h

Cultura en Gira

GEMMA HUMET

Bassa dels Germans

 Divendres, 18 de setembre, 21:00h

U98 Music

BLAUMUT

Exterior Atlàntida

Divendres, 18 de setembre, 22:00h

Clipper’s Live

THE PENGUINS REGGAE PER XICS

Bassa dels Germans

Dissabte, 19 de setembre, 11:00h

Buenritmo

PAU VALLVÉ

Exterior Atlàntida

Dissabte, 19 de setembre, 22:00h

Bankrobber

 

 

Dimecres, 9 de setembre del 2020
#LACULTURADEBECONTINUAR

LA CULTURA MÉS QUE MAI, ÉS UN ELEMENT IMPRESCINDIBLE PER A LA SOCIETAT

PEL CONSUM DE LA CULTURA RESPONSABLE I AMB SEGURETAT

PEL PRESENT I EL FUTUR DE LA INDÚSTRIA CULTURAL

La Unió d’Associacions Empresarials de la Indústria Cultural Espanyola, representa el teixit empresarial dels sectors de les arts escèniques, el cinema i la música. Una indústria que com totes les del país està patint les conseqüències d’aquesta desgraciada epidèmia que ha tocat viure. I que arrossega des de fa molts anys una crisi, de la qual ha anat aconseguint sobreviure a força de reinventar-se a si mateixa. Però com tot, la reinvenció té un límit, i ara mateix la continuïtat sense ajuda és poc menys que impossible. Però per difícil que sigui el context, la cultura d’un país és vital, tant com l’oxigen per seguir endavant.

Per tal motiu, la indústria cultural manifesta la seva més profunda preocupació per la situació actual en la qual el Govern no atén proporcionalment a la magnitud de la crisi que assola el sector i als continus reclams que per diverses vies i diferents representants d’aquest, se li han transmès.

El dictamen de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica de Congrés dels Diputats exposa:

(…) Però la cultura és també creació literària, és la indústria cinematogràfica i el teatre, música, educació … És la conservació d’un ric patrimoni, tant material com immaterial. En definitiva, un ampli i molt variat conjunt d’activitats que, al contrari del que de vegades s’afirma, té un baix impacte en termes de despesa pública.”

(…) Amb vista al futur, cal apostar per la cultura com un sector estratègic en el model productiu i el model social. Reconèixer la cultura com un bé de primera necessitat implica tant garantir el seu accés a la major diversitat possible com reconèixer els drets laborals i la dignitat dels qui treballen en cultura.

Afegim a això el que estableix l’article 44.1 de la Constitució: “Els poders públics promouran i tutelaran l’accés a la cultura, a la qual tots tenen dret”.

Llavors, almenys sobre el paper, no hi ha dubte. La cultura és un element vital per a un país. Un indicador essencial de la societat, del seu nivell social, del desenvolupament i qualitat del seu sistema. El nivell de la societat moderna actual correspon directament amb el de la seva indústria cultural.

El món de la cultura està demostrant la seva màxima solidaritat amb la ciutadania des del primer dia del confinament. Artistes, músics i intèrprets, tècnics, auxiliars, empresaris i empreses d’arts escèniques i musicals, han posat la seva obra i el seu treball a disposició de la ciutadania de forma altruista, cedint voluntària i gratuïtament el resultat del seu treball per al gaudi de la societat contribuint amb això a pal·liar els efectes d’aquesta situació creada per la COVID-19.

Però perquè la cultura segueixi endavant, i continuï sent aquest bastió imprescindible de la nostra societat, ens calen urgents mesures específiques, que ajudin i contribueixin a mantenir el teixit empresarial i que un cop superada la crisi sanitària, es pugui tornar a crear, fomentar i gaudir de la nostra cultura, com a identitat i valor indispensable del nostre país.

Entre les mesures proposades en el citat dictamen de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica de Congrés dels Diputats, destaquen:

132. Apostar per la cultura com un sector estratègic en el model productiu i el model social. Reconèixer la cultura com un bé de primera necessitat implica tant garantir el seu accés a la major diversitat possible com reconèixer els drets laborals i la dignitat dels qui treballen en cultura…

135. Impulsar un Pacte d’Estat per la Cultura, que protegeixi i impulsi l’activitat cultural, contribueixi al desenvolupament de les indústries culturals i de la creativitat, permeti el sector augmentar el seu pes en el PIB, consolidi un model sostenible de creixement i doni suport als joves creadors.

Doncs d’això es tracta, de complir.

Des de la Unió d’Associacions Empresarials de la Indústria Cultural Espanyola, reivindiquem el valor de la cultura per a la societat. La seva importància per a la salut dels ciutadans i de país. Perquè la cultura és un fidel marcador del qual som i el que serem, dels nostres costums i comportament, dels valors de la societat en què vivim. L’impacte de la cultura va més enllà d’un teatre, un cinema o un concert, i posa de manifest el nivell sociocultural i econòmic d’un país.

Per tot això, necessitem ajuda, perquè #LACULTURADEBECONTINUAR

FIRMANTS:

UNIÓ D’ASSOCIACIONS EMPRESARIALS DE LA INDÚSTRIA CULTURAL ESPANYOLA, formada per:
Música en viu:
ACCES (Asociación Cultural Coordinadora Estatal de Salas privadas de música en directo)
AEOS (Asociación Española de Orquestas Sinfónicas)
APM (Asociación de Promotores Musicales de España)
ARC (Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya)
A.R.T.E. (Asociación de Representantes Técnicos del Espectáculo)
MIE (Musika Industriaren Elkartea)
FESTCLASICA (Asociación Española de Festivales de Música Clásica)
Arts escèniques:
AECC (Asociación de Empresas de Circo de Creación)
FAETEDA (Federación Estatal de Asociaciones de Empresas de Teatro y Danza)
OPERA XXI (Asociación de Teatros, Festivales Temporadas Líricas)
UPAAC (Unión de Profesionales y Amigos de las Artes Circenses)
Cine:
ADICINE (Asociación de Distribuidores Independientes Cinematográficos)
FECE (Federación de Empresarios de Cine de España)
FEDICINE (Federación de Distribuidores Cinematográficos)
PROA (Productors Audiovisuals Federats)

ADHESIONS:
AGETEC (Asociación de Gestores y Técnicos de Cultura de la Comunidad de Madrid)
CCCAVE (Consejo de Críticos y Comisarios de Artes Visuales de España)

SUPORT:
La Red Española de Teatros, Auditorios, Circuitos y Festivales de Titularidad Pública
Academia de las Artes Escénicas de España
Acadèmia Catalana de la Música
ACIELOABIERTO – Red de Festivales de Danza Contemporánea en espacios no convencionales
AAPEE – Asociación de Artistas Plásticos Escénicos de España
AAT – Autoras y Autores de Teatros
ADGAE – Asociación de Empresas de Distribución y Gestión de Artes Escénicas
AEDA – Asociación de Profesionales de la Narración Oral de España
AFF – Asociación de Festivales Flamencos
ASACC- Associació de Sales de Concerts de Catalunya
ASSITEJ España – Artes Escénicas para la Infancia y Juventud
Federación de la Música de España (ES_Música)
FESMA – Federación Española de Sociedades Mágicas
FMA – Asociación de Festivales de Música Unión de Músicos Profesionales
UNIMA- Unión Internacional de la Marioneta

 

Dijous, 3 de setembre del 2020
COMUNICAT MOVILITZACIONS 17S

Abans de la declaració de l’Estat d’Alarma del passat 14 de març, el sector dels Esdeveniments i Espectacles ja començava a patir les conseqüències del que més tard s’ha convertit en una situació dramàtica, veient com a poc a poc s’anaven cancel·lant o ajornant totes les activitats relacionades, arribant a una total paralització durant els mesos de confinament.

Amb l’arribada de la “Nova Normalitat”, el sector va començar molt discretament a reactivar-se, permetent-se la realització d’esdeveniments i espectacles amb estrictes mesures sanitàries i de seguretat, que implicaven una dràstica reducció dels aforaments, posant de manifest la clara impossibilitat o l’enorme i costosa dificultat de la reobertura.

Tal com s’està veient, davant la falta de reconeixement d’una vulnerabilitat clara, i d’ajudes concretes per part de govern, és vital donar visibilitat a la preocupant situació que viu el sector de l’Espectacle i els Esdeveniments, sota un mateix lema i direcció que insti el Govern d’Espanya i als Ministeris responsables (Treball, Hisenda, Afers Econòmics, Cultura i Esport, i Indústria) a prendre mesures urgents en les pròximes setmanes per garantir la supervivència del sector, a més de crear de forma immediata una taula sectorial que defineixi les necessitats d’aquesta, afectat per l’estacionalitat i la intermitència de l’activitat, donant prioritat a la regulació a través de la negociació d’un conveni col·lectiu sectorial d’àmbit nacional.

Per aconseguir-ho cal actuar de manera unida, homogènia i transversal en els propers mesos i crear un portal comú sota el qual es sumin i localitzin a tots i totes els i participants del sector, permetent així la indexació de totes les organitzacions, associacions, plataformes, federacions, empreses i treballadors/es que el conformen.

És per això que la taula sectorial composta, per ara, per 37 organitzacions participatives i diferents organitzacions col·laboratives s’uneixen sota un eix neutral, obert i apolític basat en el Moviment Internacional de la Indústria Cultural de l’Espectacle i els Esdeveniments, amb els quals estem més en contacte constant i al qual ja s’han sumat per ara 7 països; i que es regeix pels lemes:

#alertaroja    #femesdeveniments
#alertaroja    #hacemoseventos
#redalert       #wemakeevents

Les mobilitzacions del dia 17 de setembre es converteixen així en el primer pas d’aquesta unió on estem tots i totes i que no pertany a ningú. En els propers dies anirem informant a través de les diferents plataformes en què consistiran i com es duran a terme a cadascuna de les ciutats.

Una sola veu

Una sola imatge

Un sol moviment

Amb aquest dia, on tots i totes podem ser partícips, s’inicia un llarg camí cap a la creació i la definició d’un sector que necessita primer reconèixer-se a si mateix per ser reconegut per la societat, les autonomies, el Govern i altres institucions. Per això, les organitzacions, associacions, plataformes, federacions, fòrums, empreses, sales de concerts, oficines de management, promotores, productores discogràfiques, locals d’assaig, estudis de gravació, empreses de personal auxiliar, fabricants, distribuïdors, equips de lloguer, logística, orquestres, firaires, productores, artistes professionals, músics, serveis elèctrics, muntadors, serveis i proveïdors de festes, barres en festes, etc … així com qualsevol altra organització o estructura empresarial que estiguin vinculades d’alguna manera a aquest ampli sector, estan convidades a:

 • Donar suport a les mobilitzacions.
 • Sumar-se a directori unificat del sector.
 • Visibilitzar de manera unida a tota la indústria de l’espectacle i els esdeveniments.

L’única condició per fer-ho consta d’aquests passos:

 • Inscriure l’organització o empresa al portal www.alertarojaeventos.com
 • Descarregar des de la web la guia de comunicació en xarxes i els logos oficials que han d’usar-se com a encapçalament de pàgines web + XXSS.

El portal és un espai obert que avui en dia és simplement un lloc d’identificació i indexació de tots i totes els i les participants que conformem aquest ampli sector, però esperem que d’una manera o altra es vagi transformant en un espai col·laboratiu, participatiu i unificador de la realitat laboral i industrial a la qual pertanyem. Al portal podràs trobar, a mesura que es vagin redactant, els diferents comunicats, manifestos, mesures i altres peticions que es vagin difonent, així com rebre informació de les reunions i accions que pugui desenvolupar qualsevol estructura representativa que es creés entre els i les inscrites en els propers dies.

Inscriure’s no vol dir que “alguna cosa” o “algú” estigui comunicant al teu lloc, i pot ser que els primers escrits que es redactin representin només a una part del sector o de les demandes de la teva organització o empresa, o tan sols no resolguin encara problemes concrets en què altres ens trobem, però per algun lloc s’ha de començar quan el camí és llarg …. el que sí que queda patent és que la problemàtica actual del sector és comú a tots i totes.

Consulta el Manifest de Mesures Urgents aquí.

 

Dijous, 20 de juliol del 2020
RESPOSTA D’ARC ALS COMUNICATS DEL PROCICAT

El Sector de la Música en Directe exigeix depurar responsabilitats al PROCICAT per la seva erràtica i incoherent gestió en l’àmbit de la cultura en viu.

 L’Associació ARC, que engloba el 80% dels Representants, Mànagers i Promotors de Catalunya, denuncia la gestió confusa del PROCICAT, que parteix d’un desconeixement total del sector cultural, que provoca incertesa en el públic i la cancel·lació innecessària d’activitats culturals principalment per part de l’administració pública.

ARC, una de les associacions professionals del sector de la indústria musical amb més antiguitat del país, que acull més de 40 anys d’història, i que es pot considerar el Col·legi Professional dels representants, els mànagers i els promotors, compta amb més de 60 empreses associades, que representen un 80% del volum empresarial català.

Després de la incertesa i la gestió vergonyosa del PROCICAT, sobretot del darrer cap de setmana, reclama:

 1. Reconeixement explícit per part de la Generalitat de Catalunya i del PROCICAT, de la seguretat en els concerts on es respecten escrupolosament totes les mesures i protocols decretats, i l’evidència que no hi ha cap indici de contagis per Covid-19 als concerts i actes culturals, segons afirmen públicament diversos experts.
 1. Comunicació directa i efectiva de la Generalitat de Catalunya amb tots els ajuntaments de Catalunya, respecte a la conveniència que es realitzin els concerts i les festes majors programades, respectant les mesures de seguretat sanitària establertes en cada moment.
 1. Instar que s’obri una investigació interna dins del Departament de Salut, a fi d’aclarir les presumptes recomanacions fetes des del Departament a diversos Ajuntaments de Catalunya, aconsellant anul·lar concerts, festivals i festes majors senceres previstes com a mesura de prudència, quan ja existeix una normativa específica per a realitzar totes aquestes activitats i que ja s’ha demostrat sobradament que s’estan complint.
 1. Un rescat econòmic urgent i suficient de totes les empreses dedicades a la música en viu, perjudicades per les anul·lacions dels concerts programats, a fi d’evitar la fallida generalitzada d’empreses en les pròximes setmanes. Unes empreses que sustenten un percentatge molt elevat de la música en viu de tot el país.

#laculturaessegura #culturasegura

Descarrega la Nota de Premsa aquí.

 

Dilluns, 20 de juliol del 2020
LA CULTURA ÉS SEGURA

Avui, dilluns 20 de juliol, s’ha fet pública la Nota de Premsa d’Actua Cultura 2% que, des de l’Associació ARC, com a membres del grup impulsor d’aquesta plataforma, subscrivim i afegim dues demandes més:

 • Que la Generalitat de Catalunya insti als Ajuntaments a complir els seus compromisos amb les programacions culturals en tots aquells actes, atès que s’ha demostrat que segueixen tots els protocols de seguretat imprescindibles.
 • Instem al Departament de Salut, a suspendre les recomanacions que està fent des del Departament als Ajuntaments de tot el territori, en el sentit de la conveniència de suspendre els concerts de les Festes Majors encara que garanteixin totes les mesures de seguretat.

A continuació, trobareu la Nota de Premsa:

 • El sector i la ciutadania necessitem els espais culturals oberts
 • Cap dels 140 brots actius a Catalunya té el seu origen en un acte 
  cultural

Barcelona, 20 de juliol de 2020

DEURES FETS
Amb molta dificultat, esforç, il·lusió i sense cap ajut a hores d’ara (després de 3 mesos tancats), el sector cultural ha anat obrint les seves portes a l’activitat cultural dirigida a la ciutadania. Ho ha fet complint totes les normes dels protocols acordats amb el PROCICAT (en tenim un d’específic per a cada disciplina artística). Disposem de control d’aforaments i registres d’usuaris, tan necessaris com inexistents en moltes altres activitats. Els resultats són aclaparadors: cap dels 140 brots actius a Catalunya té el seu origen en un acte cultural. Aquestes activitats culturals són la base de confiança pels espectadors que són corresponsables de l’èxit de les mesures gràcies a la seva actitud cívica, però també són la base de la reconstrucció de la certesa per a una inversió futura que permeti assolir l’obertura al 100%.

PERPLEXITAT
El “premi” a aquesta actuació responsable avalada pels resultats va ser la decisió -primer a Lleida i després a Barcelona i àrea metropolitana- d’aplicar una resolució de manual d’instruccions d’etapes superades i insegures, on es comença a entreveure el nivell de desgavell per part dels màxims responsables encarregats de fer-nos sortir de la crisi. Esperàvem una fase 2 flexible, però la realitat a hores d’ara és que ens han tancat la cultura.

INDIGNACIÓ
Tots els agents del sector cultural s’activen al voltant de la campanya CULTURASEGURA perquè no és acceptable, ni cert, ni just que es projecti el missatge a la ciutadania de que la cultura és una activitat contagiosa i se’ns privi de la viabilitat econòmica que podem tenir després de 4 mesos de crisi. Platges obertes, activitats obertes, el carrer obert, i les vacances a tocar, i la única ocurrència és tancar els espais segurs on la gent s’ho passa bé, gaudeix, reflexiona, riu i plora…, en condicions de màxim control, higiene i distància, homologades pel propi PROCICAT.
Desproporcionalitat: Com es pot tancar tot un sector d’activitat que representa gairebé un 4% del PIB directe, sense cap argument sòlid ni causa justificada? En base a quin dret, a quina llei? Qui respon dels danys causats?

COMPROMISOS
Ahir diumenge, a les 9 del matí, després de llargues negociacions, trucades, gestions, – que van començar amb el tancament al Segrià i s’han intensificat amb la resolució dictada divendres- representants dels cinc sectors culturals (música, editorial, arts escèniques, arts visuals i audiovisual) es van reunir amb el Departament de Cultura i representants del Departament de Salut i d’Interior. Davant d’una manca d’arguments creïbles per decidir tancar tota una activitat segura i deixar-ne moltes sense control al lliure albir de la ciutadania, les parts de la taula vam assumir uns compromisos:

 • Per part del sector, reiterar la nostra voluntat de ser part de la solució, oferint una gestió corresponsable en la gestió de la seguretat dels espais. El virus estarà amb nosaltres molt temps i no es pot tancar un país indefinidament, i molt menys de manera intermitent, perquè es acabar amb la seva salut anímica i econòmica. Per tant, caldrà buscar espais de seguretat on les persones puguin ocupar el seu temps lliure.
 • Per part de la Secretaria de Salut i d’Interior, gestionar amb caràcter urgent les peticions d’obertura d’activitats prohibides amb la resolució, a partir d’enviar documentació als ajuntaments per ser validada pel PROCICAT.

El sector va preparar la documentació. El govern encara no s’ha pronunciat sobre les activitats culturals que ahir ja es van celebrar, augmentant encara més la seva imatge de desbordament, descontrol, incoherència i incapacitat per rectificar una norma totalment equivocada que ha fet un mal irreparable a un sector ja de per sí molt damnificat.

RIDÍCUL
Ahir vam assistir a un espectacle polític grotesc, que ens avergonyeix a tots, fruit d’una errada de dimensions no creïbles, que no s’esmena sinó que es reforça, i es dóna la següent situació:

 • La norma PROHIBEIX fer actes culturals.
 • Però TÉ UNA EXCEPCIÓ: si es demana permís al PROCICAT, a través dels ajuntaments, hi ha la possibilitat d’obrir. Aquesta mesura que tots creiem que era a mida del Festival Grec, ens diuen que és l’escletxa per obrir l’activitat cultural que encara no ha decidit anul·lar-se definitivament.

Resultat: a partir d’ara, si ningú no rectifica, hi haurà un allau de peticions per fer activitats culturals obertes al públic, des de Festes majors, fins a activitats en espais tancats. I el PROCICAT les ha d’estudiar totes. Activitats municipals realitzant-se sense permís ahir, incertesa fins l’últim moment, descrèdit del Govern, baralla i soroll polític, públic desinformat i desorientat, i tot un sector ESTIGMATITZAT, ARRUÏNAT i INDIGNAT.

DEMANDES
El sector ha demostrat amb fets una clara consciència i reconeixement de la difícil tasca que els nostres governants han d’afrontar en una gestió extremadament complicada i que sempre ha estat al seu costat amb voluntat d’ajudar i de sumar. Som i volem ser part de la solució. Però actius, segurs i amb tot el recolzament del Govern i de la resta d’administracions al món de la cultura. Per tot això, DEMANEN:

 • Que es rectifiqui immediatament la decisió sobre el tancament dels espais i activitats culturals, donat que estem complint amb totes les mesures i no hi ha cap cas de contagi, i que no es suspengui l’activitat cultural segura de l’estiu (festes majors, etc).
 • Que d’ara en endavant s’escolti al sector en la gestió de les decisions que li afecten tan essencialment.
 • Que la gestió de la crisi tingui fases de restriccions és lògic, però els espais culturals ja no són els capdavanters en el tancament, ja que són els espais més segurs. Per tant, que els espais culturals estiguin al final de les fases de tancament davant de qualsevol futura gestió de la crisi.
 • Que la cultura sigui considerada pel Govern com un dels valors que ha ajudat a suportar la crisi i se la tracti amb la justa correspondència (cap homenatge des del Govern, ni cap altra administració, als artistes que ens han consolat desinteressadament, per cert). LA CULTURA ÉS UN BÉ DE PRIMERA NECESSITAT.
 • Que es generin campanyes de confiança entre el públic, tan malmesa per les imprudents declaracions emeses des del Govern.

Són demandes assumibles, justes i la rectificació honora a qui l’exerceix especialment quan l’error és tan flagrant. Malgrat tot, el descrèdit és tan gran que li ha tret categoria d’estigma a la cultura i ara qui la ostenta és el Departament de Salut. En cas contrari, en cas que es bunqueritzi la decisió i no es comprengui que estem en una fase nova on moltes empreses de tots els sectors som segures i estem preparades per continuar obertes convivint amb la crisi, es fa absolutament necessària la dimissió dels responsables.

 

Dimarts, 14 de juliol del 2020
EL SECTOR DE LA MÚSICA VIU EL SEU MOMENT MÉS CRÍTIC

La imatge de certa recuperació del món cultural que es projecta als mitjans de comunicació no és la realitat que està vivint el sector de la música, que es troba en una situació encara més crítica que mesos enrere.​

El sector mostra el seu malestar davant l’assenyalament dels esdeveniments musicals com a activitats d’alt risc
Els efectes de la pandèmia estan dibuixant un panorama d’absoluta devastació en el món de la música que afecta no solament els artistes i intèrprets, sinó també a tot l’univers de professionals, empreses i entitats que treballen per fer-la accessible al conjunt de la societat.

Més del 95 per cent de l’activitat del sector ha estat cancel·lada
Mentre la resta de sectors econòmics comencen a recuperar una certa normalitat, l’activitat musical segueix en una aturada gairebé total, tan sols pal·liada per algunes iniciatives puntuals de música a l’aire lliure sotmeses a limitacions estrictes d’aforament o a formats de recital amb cadires que obliguen als artistes a acceptar retribucions mínimes o insignificants i que forcen els promotors a reduir despeses de producció alhora que a incrementar despeses generades pels protocols de seguretat sanitària. Iniciatives ruïnoses, en definitiva, que es poden comptar amb els dits de les mans i que traslladen a l’opinió pública una aparença de normalitat, quan en realitat l’activitat del sector ha estat cancel·lada o anul·lada en més d’un 95 per cent. Si afegim que des de l’administració no hi ha previsions ni calendaris de recuperació de l’activitat, entendrem el conseqüent augment de la incertesa i l’angoixa dels milers de persones que hi treballen.

L’actitud dels ajuntaments
Pel que fa als ajuntaments, fora de Barcelona i la seva àrea, estem assistint a l’anul·lació de molts contractes artístics. Els ajuntaments ja poden organitzar actuacions a l’aire lliure durant les festes majors però, en canvi, la majoria d’ells opten per no fer-les i no indemnitzen adequadament els artistes i/o empreses organitzadores dels espectacles amb qui ja tenien acordades les dates. Es fa palès una manca absoluta de sensibilitat cap al món cultural i artístic i una falta d’ètica en la gestió pública altament preocupant.

La confusió generada des de la Generalitat
D’altra banda, és alarmant el desgavell provocat per la Generalitat un cop recuperades les competències pel que fa a la desescalada de l’activitat musical en espais tancats. La Generalitat ha actuat de manera inadequada en aprovar de forma unilateral i precipitada una resolució d’urgència que permetia l’obertura de les sales amb un 50% de l’aforament i tres dies més tard, també de forma unilateral, una altra on s’anul·lava la primera i es prohibia explícitament el ball. Això generava una paradoxa perquè es deixava obrir els espais que tenen el ball com a activitat principal, però amb la prohibició explícita de realitzar-la. A més, malgrat que des del 10 de juny s’havia iniciat una taula de treball conjunta entre les Conselleries d’Interior i Salut i les diferents associacions professionals del sector per tal de consensuar un pla sectorial i un procés esglaonat de reinici, en cap moment s’ha tingut constància ni s’han pogut debatre les decisions unilaterals del Govern. D’aquesta manera, el procés de participació de l’administració amb el sector i la feina que s’estava fent ha quedat totalment menystinguda, el que demostra, un cop més, la incapacitat de prioritzar els interessos col·lectius o de sector per damunt de les estratègies electoralistes.

Estem d’acord: primer és la salut, però sense greuges comparatius cap a la cultura
Entenem que la gestió d’aquesta crisi no és fàcil, que la salut pública ha de tenir un pes fonamental en qualsevol decisió i que l’activitat dels espectacles musicals es desenvolupa en unes condicions que poden generar un risc de contagis que cal controlar. El sector hi està fermament compromès. No obstant, també veiem com s’està recuperant bona part de l’activitat econòmica, per exemple, amb l’obertura al turisme, la lliure circulació de persones entre territoris, l’eliminació de limitacions d’aforaments en el transport públic o les grans superfícies comercials. A més, en altres sectors s’estan produint rebrots del virus, però no es planteja en cap moment el tancament sectorial o la prohibició explícita a exercir la seva activitat. En canvi, tot i les mesures existents per a mantenir la seguretat en els concerts i el fet que no s’hagi identificat cap brot en cap esdeveniment musical, es continua sense permetre que les activitats musicals comencin a tenir lloc amb uns mínims de viabilitat i de forma controlada i legal i es continua presentant la totalitat dels concerts com a activitats d’alt risc. I tot això en un context on proliferen festes clandestines en locals, cases particulars, pàrquings o a la via pública, sense cap mena de control sanitari.

Ni protecció de la propietat intel·lectual en el mercat digital ni Estatut de l’Artista
A tot aquest panorama hem d’afegir, en primer lloc, que el sector porta reclamant activament a l’Estat Espanyol la transposició urgent de la “DIRECTIVA (UE) 2019/790 DEL PARLAMENTO EUROPEO Y DEL CONSEJO de 17 de abril de 2019 sobre los derechos de autor y afines en el mercado único digital”, sense obtenir cap mena de resposta. És una situació sorprenent, doncs les deficiències del sistema de retribució del mercat digital de la música fan imprescindible i urgent l’aplicació de les normes d’equilibri i equitat de les llicències amb les plataformes digitals per retribuir el valor real del que aporten els creadors (músics, artistes, autors i titulars de drets).

En segon lloc, cal denunciar que s’han paralitzat totalment els avenços realitzats fins al moment amb el projecte de l’Estatut de l’Artista, que és absolutament indispensable per solucionar d’una vegada les moltes mancances legals i estructurals causants de la precarietat que des de fa dècades pateixen els artistes i treballadors de la cultura.

Demanem respecte i consideració pel sector de la música
És per això que reclamem a totes les administracions públiques que es tingui en consideració el sector musical i la seva situació d’emergència. Tot i les dificultats que puguin haver per recuperar l’activitat, cal que totes les parts ens posem a treballar intensament per aconseguir que la música es pugui tornar a gaudir de forma presencial a les nostres places, carrers, sales, clubs i a qualsevol espai de forma controlada, consensuada i tutelada, de la mateixa manera que es fa amb la resta d’activitats generals. Així mateix, demanem que no s’abandoni la tasca de regularitzar i solucionar la precarietat en què històricament es troba el sector i que en aquests moments s’està fent molt més evident. No hi ha persones amb noms i cognoms responsables del desastre, però sí que tot plegat forma part d’una dinàmica general, d’una acció política que ha ignorat, caricaturitzat i menystingut la música i la cultura des de temps predemocràtics. Ara no podem defallir. Hem de defensar que els ciutadans tinguin accés a la cultura i hem d’assegurar la seva sostenibilitat. Si no ens en sortim, pagarem un preu molt alt: s’haurà de recórrer a fons públics per rescatar un sector en perill d’extinció o bé deixar-lo morir definitivament.

 

Divendres, 10 de juliol del 2020
EL MMVV PRESENTA LA PROGRAMACIÓ DE L’EDICIÓ D’ENGUANY

El Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) encara una 32a edició excepcional, adaptada a les circumstàncies actuals. Enmig de la crisi causada per la Covid-19, el Mercat es reinventa per continuar oferint una àmplia oferta als professionals del sector i una programació singular i diversa carregada d’estrenes per a tots els públics. El Mercat tancarà la setmana amb música en directe a diversos espaisde Vic, amb actuacions que compliranla normativa sanitària vigent al setembre.

Les activitats adreçades als professionals enguany es faran de forma virtual de dilluns 14 al divendres 18 de setembre a partir de quatre eixos:
1. Concerts gravats en exclusiva pel MMVV en alta qualitat i realitzats amb vàries càmeres, que es podran visionar -amb lliure accés- a través de la web, i que seran estrenes. Es tracta d’un material promocional que a més els grups i artistes actuants disposaran posteriorment per la seva promoció.
2. Pitchings amb els quals les empreses del sector podran exposar, a través de sessions de zoom i de vídeos que es podran consultar a l’àrea professional, les propostes i novetats dels seus catàlegs.
3. Webinars que combinaran sessions de gran format amb continguts d’interès per un ampli sector de la indústria musical, amb altres més segmentats, on es podrà interactuar de manera fluida amb els participants.
4. Speed Meetings cada dia se’n faran sessions, de forma virtual, amb professionals de la música tant nacionals com internacionals,mantenint així una de les activitats més exitoses i reclamades pels professionals.
A nivell internacional, el MMVV ha acordat col·laboracions amb diverses associacions i institucions com l’INAMU (Instituto Nacional de Musica Argentina), que presentarà una selecció de 20 empreses argentines en les sessions de pitchings, l’Institut Ramon Llull, amb qui s’organitzaran reunions amb programadors de l’associació internacional de festivals Forum of World Wide Music Festivals i amb programadors de l’associació europea de sales de música en directe, Live Europe,  i també es farà una webinar amb els quatre Mercats que formen part d’ADIMI (Asociación para el Desarollo de la Industria Musical Iberioamericana): FIMPRO (Mèxic), IMESUR (Xile), CIRCULART (Colòmbia) i MAPAS (Espanya).
També hi haurà presentacions de projectes per part de les comunitats autònomes que participen en l’edició d’enguany, i de diferents institucions, festivals i associacions.

Dins la programació artística del mercat, volem destacar la gran presència d’artistes d’empreses d’ARC, que oferiran concerts online exclusius pel mercat i concerts presencials.

 

Concerts online:

 • 13/09 – Maria Arnal i Marcel Bagés (Fina Estampa)
 • 15/09 – Eric Vinaixa (Batall Produccions)
 • 15/09 – Meritxell Neddermann (Èxits)
 • 15/09 – Renaldo i Clara (Bankrobber)
 • 15/09 – Toni Xuclà, Clàudia Cabero i Gemma Abrié (Vesc)
 • 16/09 – Las Migas (Escena Music)
 • 16/09 – Koko-Jean & The Tonics (Buenritmo)
 • 16/09 – Paula Peso (Taller de Músics)
 • 16/09 – Carles Viarnès (Bankrobber)
 • 17/09 – Corcs Drum & Organ (Black Music Productions)
 • 17/09 – Mi Capitán (Panda Artist)
 • 18/09 – El Pony Pisador (7sis Produccions)
Concerts presencials:
 • 18/09 – Gemma Humet (U98 Music) – Bassa dels Hermanos
 • 18/09 – Blaumut (Clipper’s Live) – Exterior Atlàntida
 • 19/09 – The Penguins Reggae per xics (Buenritmo) – Bassa dels Hermanos
 • 19/09 – Pau Vallvé (Bankrobber) – Exterior Atlàntida

Consulta tota la programació aquí.

Dilluns, 22 de juny del 2020
TORNA EN DIRECTE LA NOSTRA MÚSICA JOVE MÉS ACTUAL AMB #GPS10

El 17 de juliol Girando Por Salas GPS torna amb el re-inici de gira #GPS10

La sala El Nàutico a Sant Vicent Do Mar / O Grove (Pontevedra) acollirà el concert de reinici de les gires #GPS10 amb ajudes de Girando Por Salas, finançades per l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), amb el músic asturià Willy Naves (Music Bus) i la seva banda com a protagonistes. Una sala a l’aire lliure i al costat de la mar que és un referent de la música en directe a nivell estatal i internacional.

I, durant el mes d’agost, les sales Gran Baba de Vejer Costa – El Palmar i Milwaukee del El Puerto de Santa María, ambdues a la província de Cádiz, Ambigú Axerquía de Córdoba i ZZ Pub de Málaga acolliran concerts d’altres bandes participants en la present edició de Girando Por Salas com són Sweet Barrio, Los Saxos del Averno i Aaron Rux & The Crying Cowboys.

La resta dels 26 artistes seleccionats en l’edició #GPS10 continuaran amb les seves gires de concerts en els mesos de setembre, octubre, novembre, finalitzant els seus gires al desembre, després de la reubicació de les dates previstes i que van haver de ser ajornades per l’Estat d’Alarma, completant així més de 100 concerts en aquests mesos finals de l’any 2020.

Durant els primers dies de setembre es llançarà la nova convocatòria per a l’edició #GPS11, com és habitual en les últimes edicions de Girando Por Salas. En l’edició actual, # GPS10, van ser 699 les bandes i solistes que es van inscriure per rebre aquestes ajudes als concerts finançades per l’INAEM.

Tota la informació i detalls estaran disponibles a la pàgina web de GPS.

#NosVemosEnLasSalas     #DiezAñosGirando         #GPS10      

 

Dijous, 18 de juny del 2020
L’ASSOCIACIÓ ARC SE SUMA A LA CRIDA DE L’ACADÈMIA PER CELEBRAR EL DIA DE LA MÚSICA

Amb motiu del Dia de la Música, diumenge 21 de juny, l’Acadèmia Catalana de la Música crida a una acció participativa amb l’objectiu de sensibilitzar i posar en valor la capacitat de  transformació  i d’acompanyament que té la música a les nostres vides i a la nostra societat.

És una crida a tota la ciutadania perquè facin costat al sector de la música i els seus professionals, tan perjudicats arran de la crisi sanitària derivada de la Covid-19. Des de l’àmbit educatiu fins als àmbits més industrials, la música conforma un ecosistema que l’Acadèmia vol fer visible. Més enllà de qui la practiqui, la gaudim tota la societat i ens acompanya sempre!

Des de l’Associació ARC ens sumem a la crida, i animem a tothom a sortir diumenge 21 de juny a les 19.55h als balcons, terrasses i places i tocar un instrument, cantar, ballar o fer sonar ben fort la cançó Hallelujah de Leonard Cohen sigui amb la lletra original o amb qualsevol de les versions existents en català. Així mateix, fem extensible aquesta crida a totes les ràdios i als ajuntaments del país perquè animin els seus ciutadans posant la cançó al mateix moment.

Al vídeo han posat la seva veu els artistes Alguer Miquel, Gerard Quintana. Natxo Tarrés, Gemma Humet, Santi Balmes i Andrea Motis i l’acadèmica i directora artística del Canet Rock, Laura Duran.

 

Divendres, 12 de juny del 2020
ACTE REIVINDICATIU DE LA INDÚSTRIA DE LES INFRAESTRUCTURES DEL TURISME I CULTURAL

La indústria de l’espectacle l’agrupen les empreses i professionals responsables de la posada en marxa d’una àmplia quantitat d’activitats culturals, festivals, concerts, gires, congressos, fires, orquestres, teatres, etc. i agrupa els proveïdors i serveis com són: fabricants, distribuïdors, equips tècnics, llogadors, logística, enginyeries, consultors, escenògrafs, il·luminadors, tècnics de so i il·luminació, producció, riggers, promotors d’esdeveniments, entre molts altres.

El sector de la indústria de l’espectacle està estretament vinculat al sector cultural però la seva activitat també es desenvolupa en sectors relacionats amb l’hostaleria i el turisme, generant una part molt important de turisme, com és el d’esdeveniments i espectacles, tots ells d’una importància
econòmica que cal destacar.

Mentre que aquests sectors afins, el turisme i l’hostaleria, són declarats sectors especialment vulnerables i es prometen ajudes al món de la cultura el nostre sector industrial, totalment dependent i complementari dels anteriors, s‘ha quedat al marge d’ajudes que permetin la seva supervivència.

El nostre sector està integrat per milers d’empreses i professionals majoritàriament autònoms, per als quals la paralització industrial de l’activitat està suposant un ingent cost econòmic que, si no pal·liar amb mesures concretes de suport, suposarà en molts casos la seva desaparició, arrossegant amb això multitud de llocs de treball directes i indirectes.

Per aquests motius, des de l’Associació ARC participarem i us animem a participar en l’acte reivindicatiu convocat per l’APAC (Associació de Professionals de l’Audiovisual Català) el proper dilluns 15 de juny. L’acte consisteix en una marxa lenta de vehicles que s’iniciarà al Palau Sant Jordi, circularà fins a la Delegació del govern estatal (carrer Mallorca, 278), on es farà la lectura del manifest, i continuarà fins a la Plaça Sant Jaume.

Cliqueu aquí per consultar el full de bolo de l’acte. És important que ens feu saber que vindreu, per tant, us deixem aquí el formulari d’inscripció.

Nosaltres posem el So i no se’ns escolta.
Nosaltres posem la Llum i no se’ns veu.
Nosaltres posem la Imatge i no se’ns mira.
Som invisibles però hi som.
No volem desaparèixer.

FEM VISIBLE LA INDÚSTRIA INVISIBLE.

 

Dijous, 4 de juny del 2020
10.037 ESDEVENIMENTS SUSPESOS, 40.280 TREBALLADORS ACOMIADATS O AMB ERTO I PÈRDUES DE 110 MILIONS D’EUROS PEL SECTOR DE LA MÚSICA EN VIU

Les dades de la nova enquesta d’ARC, que representa la majoria d’empreses catalanes del sector des de fa més de quaranta anys, són més catastròfiques del previst. Les dades provenen d’una enquesta a 640 empreses, entitats i associacions representatives de tot el sector de la música en directe: les pròpies empreses associades a ARC, però també la resta d’agents, representants, promotors, mànagers i festivals, així com empreses de serveis, tècnics autònoms i associacions de músics de Catalunya.

Les dades són contundents. Segons aquesta segona enquesta, la pèrdua real de facturació entre l’1 de març i el 30 de setembre de 2020 ha estat de 110 milions d’euros. Els treballadors afectats per acomiadaments o ERTOs a empreses, grups de música, managements, promotores, representants i empreses de serveis i autònoms, ha afectat  a 40.280 persones, que significa un 76% de les plantilles. Aquestes dades negatives s’entenen si es té en compte que en aquest període s’han arribat a suspendre fins a 10.037 esdeveniments, que haurien acollit fins a 8.500.000 espectadors.

L’enquesta, a més, no contempla les inversions fetes durant el primer trimestre per part de músics, managers i promotors per preparar la “temporada alta” (treballs discogràfics, clips, adquisició de material, campanyes de comunicació, bestretes a artistes estrangers…), que cau just entre març i setembre, el període avaluat.

La situació, doncs, és molt greu, i això que encara és aviat per saber la magnitud real de la crisi que viurà el sector. Sobretot perquè encara no està ben definida la “Nova normalitat” pel que fa a la música en viu. El que sí se sap és que el sector de la música va tardar entre cinc i set anys en recuperar-se de la crisis de 2008. L’estocada del Covid-19 i les mesures preventives, doncs, s’hauran acarnissat amb un sector que tot just ara començava a reflotar. Tenint en compte que aquesta crisi serà més profunda, sobretot perquè és a escala global, la previsió de futur és totalment incerta, pessimista i de previsions totalment negatives.

Les reivindicacions del sector de la música continuen essent essencials, sobretot si es té en compte que actualment tan sols l’empresa privada està arriscant-se per sortir del pou. Per això, el sector de la música continua fent aquesta sèrie de reivindicacions:

 • Instar al govern de la Generalitat de Catalunya a prendre mesures immediates que complementin les mesures adoptades fins ara, que consideren totalment insuficients.
 • Instar els governs locals a no suspendre, a executar els pressupostos previstos i no derivar-los a les programacions del proper exercici.
 • Instar a prendre mesures que facilitin la recuperació de les activitats per aquest 2020 i a preveure les conseqüències doblement negatives pel 2021 i prendre les mesures necessàries amb més antelació.
 • Reclamar al Govern de Catalunya destinar aquest 2021 el 2% dels pressupostos a Cultura, amb especial compensació per a les empreses amb pèrdues al 2020.
 • Instar al Govern a planificar la reestructuració integral del sector i a destacar-se per prendre mesures que li són factibles per tenir les competències de Cultura
 • Com a reivindicació històrica, també reclama al Govern i a la Conselleria de Cultura a treballar transversalment amb les altres conselleries que afecten el sector de la música, com la de Turisme o la d’Economia i a fer partícip al propi sector abans de prendre decisions que els afecten.

Nota de Premsa enquesta ARC

 

Divendres, 29 de maig del 2020
OBERTURA DE CONVOCATÒRIES DE SUBVENCIÓ 

Subvenció per a les despeses de funcionament (ICEC)

Ajuda destinada a donar suport al finançament de les despeses de funcionament d’empreses, autònoms i entitats privades sense ànim de lucre durant la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

 

Es requereix que els beneficiaris no hagin tramitat un ERO des del moment d’entrada de l’estat d’alarma i continuïn amb la seva activitat a 31 de desembre de 2020.

Aquesta subvenció cobreix les següents despeses:
 • Despeses de personal.
 • Quotes de cotització a la Seguretat Social.
 • Despeses d’estructura de l’establiment on es porta a terme l’activitat.
 • Despeses relacionades amb l’adaptació d’espais pels requeriments sanitaris.
 • Tributs no susceptibles de recuperació o compensació.
La quantia de la subvenció és, segons la despesa declarada:
 • De 600 fins a 5.000€: import declarat.
 • Més de 5.000€: 70% (fins a un màxim de 30.000€).
El període de sol·licitud romandrà obert entre el dimecres 3 i el dilluns 29 de juny de 2020. I és INCOMPATIBLE amb la subvenció de l’OSIC a continuació.

Subvenció per compensar les pèrdues per anul·lació d’espectacles i activitats culturals (OSIC)

Ajuda per contribuir econòmicament a compensar la reducció d’ingressos corresponents als espectacles i activitats culturals cancel·lades durant el període d’estat d’alarma. Es destina a:
 • Empreses i autònoms que realitzen activitats culturals remunerades i compleixen un dels requisits següents:
  • Tenir aprovada o programada una actuació professional al SPEEM.
  • Estar contractades o tenir el compromís de l’entitat organitzadora per realitzar espectacles o concerts de caràcter professional en festivals, circuits o xarxes de difusió.
 • Entitats sense ànim de lucre que organitzen activitats culturals o esdeveniments amb entrada de pagament.

A més, s’ha d’acreditar els espectacles o activitats per als quals havia estat contractada i que s’hagin cancel·lat o ajornat més enllà del 31 de desembre de 2020. Aquesta condició, inclou tots els espectacles cancel·lats o ajornats del Programa.cat o d’equipaments públics (SPEEM).

 

Per aquest ajut, es considera despesa subvencionable l’import que es preveia ingressar (subvencionat per la Generalitat i la Diputació)per l’activitat cancel·lada i la quantia de la subvenció serà d’entre 2.400€ i 25.000€, depenent dels diferents supòsits inclosos a les bases.

Podeu consultar les bases específiques aquí

El període de sol·licitud romandrà obert entre el dilluns 25 de maig al divendres 30 d’octubre de 2020.

Subvenció per a l’edició discogràfica i videogràfica de produccions musicals

Ajuda per donar suport a l’edició discogràfica i videogràfica de produccions musicals d’especial interès cultural o patrimonial, destinada a empreses discogràfiques privades.

 

Es requereix que les composicions:

 • siguin de música d’autoria catalana.
 • siguin comercialitzades entre el 16 de novembre de 2019 i el 15 de novembre de 2020.
 • disposin de número de dipòsit legal.
 • siguin edicions comercials.

La quantia de l’ajut serà d’un màxim del 75% del cost del projecte.

 

El període de sol·licitud romandrà obert entre el dimecres 27 de maig al dimecres 10 de juny de 2020.

 

Divendres, 22 de maig del 2020
INFORMACIONS COVID19

Obertura de convocatòries de subvencions del Departament de Cultura

El Departament de Cultura, a través de l’Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC), ha obert aquesta setmana algunes de les convocatòries de subvencions destinades a la música:

 • Promoció de la Música, fins al 3 de juny: suport a les activitats de promoció de la música, de caràcter professional, en els àmbits de formacióproducció projectes globals.
 • Empreses Editorials, fins al 9 de juny: suport a l’edició i digitalització de partitures i activitats adreçades a la promoció i comercialització del catàleg editorial.
 • Organització d’esdeveniments de contingut de cultura digital, fins al 9 de juny: promoció i difusió de projectes que promoguin la innovació de les indústries culturals i creatives.

A més, també s’ha anunciat l’obertura de les convocatòries de les subvencions extraordinàries de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC), destinades a cobrir les despeses provocades per la crisi de la Covid-19 a partir del dilluns 25 de maig. Les dues subvencions són incompatibles amb altres subvencions extraordinàries de l’OSIC o l’ICEC convocades amb motiu de la Covid-19:

Els músics, excluits de l’atur per a artistes

La Unión de Músicos Profesionales, formada per 12 associacions de músics de tot l’estat, ha fet pública una reclamació conjunta davant la impossibilitat d’accedir al subsidi d’atur extraordinari per a artistes aprovat pel govern central i exigeixen la rectificació dels requisits inclosos al Reial Decret Llei 17/2020 per accedir aquest ajut.

A continuació la seva reclamació:

Els músics fa dos mesos i una setmana que no podem treballar, no sabem quan i com tornarem a actuar. Des de la declaració de l’estat d’alarma la majoria del nostre col·lectiu no pot accedir a cap ajuda transversal i ara ens exclouen de l’ajuda específica per a artistes. Resulta absolutament vergonyós i incomprensible que els requisits d’inclusió ens impedeixin accedir a la prestació.

Un cop més es demostra l’absolut desconeixement de la nostra professió per part de les administracions públiques i la flagrant falta de diàleg amb el sector.

Exigim rectificació immediata,
la nostra professió depèn d’això.

Proposta de Rectificacions al RDL 17/2020

 

Dijous, 14 de maig del 2020
LA MÚSICA EN VIU INTERPEL·LA LA RESPONSABILITAT DELS AJUNTAMENTS

Mantenir els pressupostos municipals de cultura i festes i executar-los tal com estaven previstos per aquest 2020

 

Els músics, els artistes i tot el seu entorn professional estan passant per una de les crisis econòmiques més catastròfiques de la seva història. Aquest és un sector històricament solidari i disposat a assumir el sacrifici col·lectiu quan la societat ho demana, però en cap cas pot assumir la seva desaparició.

Els Ajuntaments són un dels principals agents culturals al nostre país. Generen en gran mesura l’economia necessària de tot el sector cultural. Ho fan a través de contractacions, ja sigui per a les festes majors, per a les temporades estables a teatres o auditoris o per als festivals de música municipals.

Com a conseqüència de la crisi de la Covid19 molts consistoris incompleixen els acords -signats o en tràmit de signatura-, ajornant els compromisos al 2021 o, directament, anul·lant-los. Aquesta manera d’actuar, lluny d’assumir el rol que els pertoca com a estructura d’estat imprescindible per a la supervivència dels treballadors de la Cultura, contribueix a la seva desaparició.

Els Ajuntaments tenen a les seves mans esdevenir un dels pilars per protegir i mantenir el patrimoni cultural del país. Però enlloc d’assumir aquesta responsabilitat, estan contribuint a la seva extinció. Un fet gravíssim i molt irresponsable.

Els diferents sectors professionals de la Cultura demanem que et sumis al manifest a través del web culturaenlluita.cat que proposa:

 • que es mantinguin les partides destinades a cultura i festes dels pressupostos municipals del 2020

 • que no es resolguin els compromisos adquirits de les actuacions o que aquestes es posposin a una data de l’any en curs (fer-ho per l’any vinent contribueix a la desaparició de tot un sector professional).

 • i que davant de la impossibilitat d’ajornar les actuacions, les administracions públiques assumeixen el seu compromís adquirit, com en molts altres casos, i paguin el preu pactat en concepte d’indemnització.

Ens hi juguem molt. Sense Cultura, no hi ha futur. Sense els seus professionals, tampoc.

 

Dilluns, 11 de maig del 2020
INFORMACIONS COVID-19

L’ICEC anuncia nou línies de subvencions amb una dotació de 12,7 milions d’euros

El Departament de Cultura va anunciar el passat 30 de març l’aprovació de les bases de 9 línies de subvenció de l’ICEC amb la finalitat de contribuir a la recuperació de l’activitat i d’afrontar el desconfinament. En conjunt, la dotació total de les línies aprovades assoleix 12,7 milions d’euros.

En paral·lel, l’ICEC està treballant en la resolució de les línies d’aportacions reintegrables, per tal de donar liquiditat al sector.

D’entre aquestes novetats en les línies de l’ICEC, volem destacar:

 • Línia de suport a l’organització d’esdeveniments culturals digitals, amb 180.000€.
 • Resolució de la línia d’aportacions reintegrables a festivals i cicles musicals, amb la qual s’han concedit 2 milions d’euros.
 • Línia extraordinària de subvencions per al rescat del sector cultural (per cobrir despeses estructurals), amb 8 milions d’euros.
 • Línia destinada a cobrir els interessos de la línia de préstec ICF Cultura Liquiditat.

Més informació aquí.

 

El CoNCA actualitza les mesures d’urgència per a afrontar l’impacte de la Covid-19

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts ha publicat avui mateix, informació actualitzada sobre les mesures, els ajuts i les iniciatives destinades a afrontar l’impacte de la COVID19 en l’àmbit cultural i artístic provinents de diferents administracions i entitats.

En el document a continuació, s’inclou un recull dels destacats des de l’1 de maig fins avui, i s’annexen les mesures principals amb anterioritat.

Les mesures d’urgència del CoNCA aquí.

 

Mesures aprovades pel Ministeri de Cultura

Aquest dimarts 5 de maig, el Govern de l’Estat, a través del Ministeri de Cultura, ha aprovat un Real Decret Llei de suport al sector cultural per fer front a la situació derivada de la Covid-19.

La mesura més destacada és l’accés extraordinari a la prestació d’atur per a aristes. A continuació us deixem tota la informació al respecte, en forma de preguntes freqüents.

Les altres mesures inclouen:
 • Línies de crèdit específiques per PIMES, per import de 40 milions d’euros.
 • Línies de suport al manteniment d’estructures culturals i activitats culturals, per valor de 38 milions d’euros.
 • Bestretes de contractes d’interpretació artística quan s’acordi la modificació o ajornament (fins a un 30%).
 • Augment de les deduccions fiscals pel mecenatge.

Dilluns, 4 de maig del 2020
INFORMACIONS COVID-19

Reunions d’ARC i l’Acadèmia amb polítics

Des de l’inici de la crisi provocada per la COVID-19, l’Associació ARC i l’Acadèmia Catalana de la Música han realitzat reunions amb institucions i polítics per a donar-los a conèixer la situació del nostre sector i reclamar la necessitat que els Ajuntaments mantinguin els pressupostos de cultura, aplaçant totes aquelles activitats culturals que actualment no es poden celebrar, compartint, doncs, la campanya #NoEsSuspènEsProrroga.

La temàtica de les reunions ha estat el següent: difusió de les dades de pèrdues econòmiques fruit de l’enquesta realitzada des d’ARC, presentació del Pla de Xoc de l’Acadèmia, en especial les mesures referides a contractació pública, i demanar l’aval del compromís d’Ajornament d’actuacions dels Ajuntaments de Catalunya (preparat per diversos associats i associades d’ARC).

En aquestes reunions s’ha mostrat un fort interès dels diferents grups polítics per la situació de crisi del sector. S’ha demanat documentació sobre el Pla Integral de la Música i les Mesures del Pla de Xoc de l’Acadèmia, les 52 mesures de la Mesa de Artes Escénicas y la Música de Madrid, així com de les mesures que s’han aplicat a altres països per a la supervivència del sector. 

A més, a la reunió amb la Consellera de Cultura, juntament amb tot el Departament de Cultura i de tot el sector cultural, ens van presentar les mesures del pla de rescat amb noves línies de subvenció específiques de la Covid-19, mesures per a la protecció dels treballadors dels sector, així com la resolució de la Federació de Municipis de Catalunya per a la reprogramació cultural dels Ajuntaments. Per altra banda, Junts per Catalunya proposarà una interlocució directa amb Protecció Civil del Departament d’Interior per per a la informació dels aforaments permesos d’ara endavant i una reunió amb la CCMA per promoure la contractació de músics.

ARC ha presentat una proposta de participació en les taules de diàleg amb els partits polítics i amb el Departament de Cultura de la Generalitat per tractar mesures de reactivació del sector.

 

Compareixença de la Consellera de Cultura

Aquest dimarts, la Consellera Vilallonga va anunciar l’aprovació de dues noves línies de subvenció extraordinàries destinades a entitats, empreses i autònoms per fer front a l’aturada de l’activitat derivada de l’emergència sanitària de la COVID19, per un import total de 5 milions d’euros ampliables.

La primera línia, dotada amb 2 milions, serà per fer front a despeses estructurals d’entitats, fundacions i associacions, amb ajuts de fins a 5.000 euros.

Per altra banda, la segona línia extraordinària, dotada amb 3 milions, es destinarà a autònoms, empreses i entitats sense ànim de lucre per compensar la suspensió d’activitats culturals i les pèrdues acreditades per caixets, contractes o taquillatge d’actes cancel·lats fins al 31 de desembre de 2020. Aquesta contempla ajudes de fins a 25.000 euros per a concerts, festivals, activitats del Programa.cat, programacions dels equipaments E3 i altres espectacles amb entrada de pagament.

Finalment, també va destacar que el Decret Llei aprovat per la Generalitat a la renda garantida a la ciutadania és compatible amb la prestació al treball intermitent, tant habitual en el món de la cultura.

 

Neix Cultura en Lluita

Les principals orquestres de Catalunya, amb el suport de diversos representants de l’Associació ARC, han posat en marxa el lloc web culturaenlluita.cat en què donen visibilitat, mitjançant un manifest, a les seves reivindicacions davant la situació de crisi generada pel COVID-19.

Els objectius inicials de la plataforma són: explicar i conscienciar respecte la situació de desprotecció que viu el sector (especialment la d’aquells qui estan vinculats a les Festes Majors) i pressionar les administracions públiques amb la finalitat que no resolguin els compromisos contractuals adquirits.

Des de l’Associació ARC ens hi sumem i us animem a adherir-vos al manifest i a fer-ne difusió entre els artistes, músics, tècnics, gestors, promotors, representants, mànagers, etc.

SUMA’T A CULTURA EN LLUITA!

 

Dilluns, 27 d’abril del 2020
EL CoNCA DEMANA UNA APORTACIÓ EXTRAORDINÀRIA PER LA CULTURA

El passat 14 d’abril el Govern de la Generalitat va aprovar un Pla de rescat de 31 milions d’euros per pal·liar l’impacte econòmic de la Covid-19 en la cultura del país. El CoNCA ha treballat des de llavors per analitzar i valorar aquestes mesures, que inclouen quatre línies d’ajuts: a la compra de llibres i drets per a les biblioteques (4 milions), als equipaments culturals participats per la Generalitat de Catalunya (4 milions), per a la compensació de la reducció d’ingressos per causa del confinament (2 milions), per l’impuls postCòvid al mes de juny (8 milions) i per fer front als danys soferts per entitats sense finalitat de lucre (3 milions).

Recursos extraordinaris en temps de crisi

Dels 31 milions anunciats, cal descomptar-ne 10, que no són d’ajuts sinó de crèdits de l’Institut Català de Finances. La subvenció d’aquesta càrrega financera correrà a càrrec de l’ICEC (Departament de Cultura), amb una reserva inicial de 350.000 euros que es detreuran del pressupost del 2020. Els ajuts queden per tant fixats en 21 milions i no es cobriran amb cap aportació econòmica extraordinària, sinó que es detreurà de la partida de Cultura del mateix pressupost del 2020 i que, si no es suplementen, aniran en detriment de les línies ordinàries d’ajuts.
La lenta i incerta operació de reanimació i recuperació del sector cultural que caldrà emprendre l’endemà del confinament requerirà, segons el CoNCA, la compensació d’aquestes minves de 21 milions. Drenar un pressupost que ja era precari i insuficient i estava lluny del 2% reclamat com a mínim imprescindible i homologable, seria, segons el CoNCA, afegir precarietat a la precarietat.
El Consell tampoc comparteix que l’Institut Català de Finances, en una situació d’emergència absoluta com la que viu el sector cultural, fixi un interès per al crèdit carregant, a l’Euribor, fins a tres punts percentuals. A ulls del CoNCA, les subvencions per suportar aquesta càrrega financera (de moment, 350.000 euros) no s’haurien de detreure del pressupost de cultura, sinó de les polítiques generals del Govern en suport de les empreses.

Ajuts per als artistes i treballadors de la cultura

El Pla de rescat presentat pel Departament de Cultura implementa ajuts econòmics directes, de moment fins a 21 milions, i no es limita al crèdit i a la flexibilització de terminis i procediments, que tanmateix és vital intensificar tant com sigui possible. El CoNCA celebra que incloguin una de les línies prioritàries assenyalades pel Consell, com són els ajuts per aturar l’enfonsament d’empreses, entitats i autònoms dels sector cultural. Les línies d’ajuts no n’inclouen una altra especialment greu: els ajuts o subsidis per als artistes i treballadors de la cultura que, provinents del treball intermitent (tan propi del sector cultural) i avui en aturada forçosa, no reuneixen les condicions vigents per accedir a les prestacions d’atur i es troben amb greus problemes de subsistència.
En aquest sentit, el Canal d’emergència cultural obert pel CONCA amb l’objectiu d’acompanyar i orientar els damnificats, ofereix un panorama desolador i demana una empara pública immediata.

Un pla de desconfinament de l’activitat cultural

D’altra banda, és urgent fer un pla de desconfinament gradual de l’activitat cultural, de manera que empreses, entitats, autònoms i persones puguin superar l’actual falta de perspectiva, tant descoratjadora, per començar a fer, com a mínim, previsions de represa, amb calendaris diferenciats segons la naturalesa de cada activitat i, per descomptat, amb subjecció als protocols de seguretat sanitària que siguin del cas.

 

Dijous, 16 d’abril del 2020
PLA DE RESCAT DEL SECTOR CULTURAL

La Generalitat va presentar un Pla de rescat del sector cultural enfocat a fer front a la crisis provocada per l’aturada generalitzada de l’activitat que tant està afectant a un sector com el de la cultura. Per aquest motiu, us deixem a continuació algunes de les mesures més rellevants per a la supervivència de les empreses dedicades al sector de la música en viu.

Mesures de rescat del sector cultural

Per tal d’impedir, en la mesura del possible, danys irreparables al teixit laboral, empresarial i creatiu del món de la cultura, i establir les bases i els mecanismes per una recuperació ràpida i positiva, es presenten les següents mesures:

Noves línies de subvenció específiques: la dotació de les quals prové dels increments pressupostaris ja previstos per al 2020. S’estan elaborant les bases per les noves subvencions a continuació que es podran sol·licitar un cop finalitzi l’estat d’alarma:

 • Ajuts per compensar danys i perjudicis. Compensen les despeses estructurals que han tingut les entitats malgrat el cessament d’activitats. OSIC – 3 milions d’euros
 • Ajuts per compensar la reducció d’ingressos causada per la cancel·lació d’espectacles culturals durant el període d’estat d’alarma amb motiu de la COVID-19 (compensa de caixets, taquillatges i contractacions anul·lades). OSIC – 2 milions d’euros
 • Línia de compensació a l’impacte de la COVID-19. ICEC – 8 milions d’euros

Préstecs per garantir la liquiditat de les empreses culturals: línia de crèdit ICF Cultura i Liquiditat, dotada amb 10 milions d’euros que ja es pot sol·licitar amb les següents condicions:

 • Les quantitats a sol·licitar són d’entre 20.000 i 300.000€.
 • Termini de retorn de 5 anys amb el primer any de carència (pel qual només es paguen interessos).
 • Creació de la subvenció Línia Interessos Covid amb 350.000€ a través de l’ICEC, per subvencionar el pagament dels interessos del primer any.

Adaptació de les línies de subvenció: mesures normatives per adaptar les subvencions a la nova situació de crisis.

 • Subvencions ja concedides amb anterioritat a l’estat d’alarma: no es revocaran per la no consecució de la finalitat de l’activitat, no s’exigirà un percentatge mínim de despesa i s’amplien els terminis per a la realització i justificació de l’activitat.
 • Retornables convocades amb anterioritat a l’estat d’alarma, però no resoltes: es permetrà la reformulació de les bases, es flexibilitzaran els terminis i condicions de retorn i s’incrementa el percentatge de bestreta un 10%.
 • Convocatòries no publicades: s’han aprovat les bases i el termini queda condicionat a l’aixecament de l’estat d’alarma, és a dir, es publicaran tan bon punt la situació retorni a la normalitat.

Mesures d’acompanyament del sector cultural

A banda de les mesures de rescat, la Generalitat també ofereix un acompanyament basat en un contacte permanent amb els representants de tots els sectors culturals amb la finalitat de recollir les seves necessitats i propostes per poder dissenyar accions precises útils per a la protecció del teixit cultural. Aquestes mesures inclouen:

Dimecres, 15 d’abril del 2020
EL GOVERN IMPULSA UN PLA DE RESCAT DE 31M D’€ PER PAL·LIAR L’ATURADA DEL MÓN CULTURAL

Ahir, dimarts 14 d’abril, el Departament de Cultura del Govern de la Generalitat va presentar un Pla de Rescat que contempla un primer paquet de mesures amb un pressupost de 31 milions d’euros, per contribuir a pal·liar l’afectació de l’aturada d’activitats i que està causant un fort impacte econòmic al món de la cultura.

La pandèmia de la COVID-19 ha generat una emergència sanitària a nivell global que està afectant la nostra economia i, molt especialment, el sector cultural, que s’ha vist obligat a aturar tota la seva activitat. Aquest fet contrasta amb la paradoxa que ha estat la cultura la que ha ajudat i ajuda a les persones a fer millors aquests dies gràcies als llibres, la música, els audiovisuals o tantes i tantes iniciatives culturals a les xarxes, sovint lliurades generosament pels seus autors.

En aquest context, i amb la intenció de pal·liar i minimitzar al màxim les conseqüències econòmiques que aquesta pandèmia pugui deixar en el sector cultural, el Govern té la ferma intenció de posar en marxa un Pla de rescat amb tota una sèrie de mesures per tal de protegir el teixit cultural i donar-li tot el suport necessari a fi que, un cop finalitzada aquesta crisi sanitària, es pugui reprendre l’activitat cultural amb tota normalitat al més aviat possible.

Aquest Pla de rescat del sector cultural respon a les principals necessitats que s’han detectat des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb les aportacions de bona part dels agents culturals (associacions, organitzacions públiques, equipaments, sindicats, entitats empresarials, etc. ) i es fixa quatre objectius bàsics:

 • Acompanyar el sector cultural durant la crisi.
 • Establir les mesures i els mecanisme per intentar que l’impacte de la crisi no provoqui danys irreparables en el teixit cultural.
 • Preparar el sector per a una represa al més ràpida possible en la mesura que les condicions sanitàries i socials ho permetin.
 • Per dur a terme aquests objectius, caldrà reestructurar el pressupost per adequar-lo.

Per al compliment d’aquests quatre objectius, s’han establert quatre línies, ja disponibles al nou portal web “Pla de Rescat”, i que es poden consultar a continuació:

 1. Mesures d’acompanyament del sector cultural
 2. Mesures de rescat del sector cultural
 3. Planificació de la represa i recuperació del sector cultural
 4. Planificació financera del Pla de Rescat

D’altra banda, a través de les entitats depenents del Departament de Cultura, es convocaran diverses línies de suport extraordinari:

 1. Impacte COVID: amb 8 milions per ajudar a finançar les despeses generades durant el període de crisi des del dia de tancament i inclou despeses d’estructura, de serveis, lloguers, o pagament de quotes;
 2. Línia d’ajuts directes de l’OSIC (Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural): adreçada a entitats sense finalitat de lucre, amb un import de 3 milions d’euros per compensar les despeses assumides durant l’estat d’alarma.
 3. Cancel·lació d’activitats culturals i suspensió dels contractes en els equipaments: amb 2 milions d’euros, s’adreça als que hagin vist cancel·lada la seva activitat cultural d’arts escèniques i música o activitats de cultura popular, entre altres.

Podeu consultar el document complet del Pla de Rescat aquí.

 

Dimarts, 14 d’abril del 2020
INFORMACIONS COVID-19

La Generalitat posa en marxa la línia de préstecs per a autònoms i empreses afectats per la Covid-19

El govern català va aprovar ahir dimarts que l’Institut Català de Finances (ICF) pugui atorgar directament finançament a empreses i autònoms que s’hagin vist afectats per la crisi sanitària de la Covid-19. Es tracta d’una nova línia de finançament, anomenada ICF Covid-19, que funciona dins de la línia ICF-Avalis Liquiditat (de 1.000 milions d’euros) i que estarà dotada amb 700 milions d’euros.

Aquesta línia permetrà que empreses i autònoms afectats per la pandèmia de la Covid-19 puguin sol·licitar préstecs directament a l’ICF (sense la intermediació d’entitats financeres) per imports de fins a un màxim de 2,5 milions d’euros. El Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda assumirà el 80% del risc viu d’aquests préstecs.

Pel que fa al termini, els autònoms i les pimes podran retornar el crèdit a un màxim de 5 anys, amb possibilitat de carència de fins a 1 any. I per a la resta d’empreses, el termini màxim serà de 4 anys, amb fins a un any de carència inclòs.

D’altra banda, aquest acord entre el Govern i l’Institut Català de Finances també autoritza la possibilitat que l’ICF avali els préstecs atorgats per entitats financeres directament relacionats amb la Covid-19. En aquest cas, l’aval emès per l’ICF davant les entitats financeres serà com a màxim del 80% del principal i amb un màxim de 5 milions d’euros per empresa.

Ahir el Govern de la Generalitat també va aprovar un nou conveni de col·laboració amb Avalis de Catalunya, amb el qual Avalis avalarà el 100% dels préstecs de la línia ICF-Avalis Liquiditat Covid-19 que es formalitzin a través d’entitats financeres i de l’ICF, amb l’objectiu de cobrir les necessitats de circulant d’autònoms i pimes i assegurar el manteniment de llocs de treball. En total, Avalis posarà a disposició del teixit empresarial 300 milions d’euros.

 

El CoNCA ha presentat un Programa de Supervivència per al sector cultural

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) ha presentat un programa fet en interlocució amb els representants i agents diversos del sector i amb la participació dels departaments de Cutlura, Economia-Hisenda i Treball del Govern, per mitjà de la constitució d’una Taula Mixta de Coordinació, on es prenguin acords a la mida de cada necessitat i des d’on pugui fer-se també el seguiment de les mesures acordades i el degut acompanyament del sector, per compte del Govern, en el decurs del procés a obrir.

Un programa que, d’altra banda, ha de ser la suma complementària de l’actuació de les diverses administracions, pel que es creu imprescindible l’assoliment d’un acord entre les administracions catalanes, cadascuna des del seu perfil competencial i atenent al pes de totes elles en la programació de la vida cultural i artística i, doncs, en la seva continuïtat; un acord en el que també hi estan cridades la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació de Municipis de Catalunya (ASC).

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CONCA), en el seu paper mediador, s’ofereix al Govern de la Generalitat i a les altres administracions per ajudar a articular aquest Programa de Supervivència i proposa un seguit de Mesures urgents per a la supervivència cultural i artística de Catalunya, disponibles aquí.

 

ES_MÚSICA llança la campanya “Que no pare la música”

La música forma part del nostre dia a dia, està present en tot el que ens envolta, tota la nostra vida està reflectida en records que tenen una banda sonora que els acompanya. Especialment en aquests moments que ens quedem a casa.

Darrere de cada tema estan molts professionals involucrats, més de 300.000 de forma directa i moltes disciplines com la música gravada, les editorials i la música en viu. Autors, artistes, intèrprets, segells discogràfics, editorials, societats de gestió, promotors, mànagers, sales de concerts, estudis de gravació, locals d’assaig, tècnics, personal de logística i de producció, agents de zona, personal de comunicació i molts més en cada un dels llocs de treball que cada dia només tenen un objectiu: oferir-te la millor experiència a través de la música.

Des de la Federació de la Música d’Espanya ES_MÚSICA, s’ha llançat aquesta campanya per donar suport a la cadena de valor de la música, explicar el que aporta a l’economia i la societat de país, i acompanyar la ciutadania en aquests moments difícils. Així mateix Es_música vol agrair que la música s’hagi convertit en un dels principals mitjans d’expressió de valors com la resistència, l’esforç col·lectiu, la solidaritat i l’empatia que està demostrant la societat espanyola.

Tots els professionals que estan darrere de la música estan treballant permanentment per seguir oferint al públic el millor d’aquest sector i per a això, necessitem també que el públic sigui conscient que si s’interromp la creativitat i l’activitat en la indústria musical, la música pot aturar i no podem permetre-ho! #QueNoPareLaMusica

 

Dilluns, 30 de març del 2020
L’ACADÈMIA PRESENTA UN PLA DE XOC AMB MESURES PEL SECTOR MUSICAL

En l’actual Estat d’Alarma a causa del COVID-19, el sector de la cultura, i especialment de la música, pateix un impacte sense precedents, les conseqüències del qual són encara inabastables, tot i que els seus efectes ja afecten a tots els col·lectius professionals implicats. La paràlisi total de l’activitat ha comportat la suspensió, anul·lació o ajornament a altres dates sense tenir garanties que finalment es puguin dur a terme. De la mateixa manera, les activitats que haurien de celebrar-se durant la primavera i l’estiu poden veure’s obligades a cancel·lar o ajornar les seves edicions i, a més, fins i tot un cop superada aquesta primera fase, la perspectiva és que mesures com la limitació de persones en concentracions de tota mena aprofundeixin encara més en la crisi del sector musical.

D’entrada podem senyalar que les empreses i professionals que formen part de l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) xifren en 3.200.000€ les pèrdues acumulades fins al moment -amb una estimació que puguin arribar als 18.000.000€ si la situació actual s’allargués fins a finals del mes de juny-, amb un total de 3.476 concerts suspesos 224 treballadors afectats per ERTO’s -un 57% del total de les seves plantilles-. Per altra banda, les 80 sales de concerts catalanes associades a l’ASACC, estimen en 1.500.000€ setmanals les pèrdues d’ingressos, amb la incertesa de la duració de la crisi i una repercussió directa sobre un col·lectiu de 1.623 treballadors afectats.

Una altra dada que podem constatar és la que fa referència a la pèrdua d’ingressos per parts dels músics en aquest període. Només les dades de facturació dels músics associats a  les distintes cooperatives de facturació durant el període març – maig de 2019 ens indica una xifra de pèrdues al voltant dels 5 milions d’euros, un import al qual hauríem d’afegir el dels ingressos provinents de les entitats de gestió de drets. En aquest sentit, el sector fonogràfic i editorial musical per exemple, preveu que els drets derivats de la propietat intel·lectual pels usos de la música pateixin una davallada d’entre el 15 i el 30 % respecte a l’any anterior.

Davant d’aquestes circumstàncies, des de l’Associació ARC i l’Acadèmia Catalana de la Música demanem al conjunt de les administracions tant locals, com autonòmiques i estatals una actuació coordinada per la implementació d’un pla de xoc que pots consultar aquí.

Impactes a premsa:

EL NACIONAL LA REPÚBLICA
LA VANGUARDIA DIARI DE GIRONA
ARA.CAT CATZONA
DIARIO SIGLO XXI ABC
ENDERROCK EL PERIÓDICO
ENDERROCK EL PERIÓDICO

Dimecres, 26 de març del 2020
INFORMACIONS COVID-19

Actua Cultura demana el rescat de la cultura

Des d’Actua Cultura recorda que la cultura és un bé de primera necessitat i que aquesta va estretament lligada a valors com l’educació, l’empatia, la llibertat, el civisme, la justícia i la solidaritat. Però aquests darrers dies duríssims que estem vivint, ha quedat més palès que mai que la cultura també és felicitat.

 

Davant d’aquesta evidència, que d’altres països tenen tan clara des de fa anys, Actua Cultura s’adreça de nou al govern de la Generalitat:

 1. Agraint les recents mesures impulsades per generar liquiditat a través de crèdits, però NO SÓN SUFICIENTS.
 2. Demanant que s’activi una fase de mesures de rescat de la cultura amb aportacions directes.

Més informació aquí.

Les reclamacions de rescat del sector cultural als mitjans de comunicació

Avui, dimecres 26 de març, les reclamacions de rescat del sector cultural han estat presents al Telenotícies Migdia de TV3. En aquest, s’ha destacat que el sector de la música en viu ja constata més de 3.500 concerts cancel·lats i 18 milions d’euros de pèrdues en facturació. Però, si la situació perdura durant els mesos d’estiu, s’estimen unes pèrdues en facturació de fins a 100 milions d’euros.

A més, Jordi Gratacòs, president de l’Associació ARC, explica les implicacions laborals directes i indirectes d’aquestes cancel·lacions, que avui ja suposen un 60% dels treballadors afectats per ERTOs.

 

La cultura europea demana ajudes estatals per superar la pandèmia COVID-19

Davant la crisi del COVID-19, l’estructura del sector cultural demostren un quadre preocupant: una gran quantitat d’autònoms i empreses minúscules. Només el 69,9% són assalariats, davant el 84% general. D’aquí que s’hagin disparat les peticions d’ajuda al ministeri de Cultura, de la mateixa manera que a tot Europa. A França o Itàlia, ja s’han aprovat fons específics, però a Espanya, de moment la cultura es refugia sota el paraigua genèric que cada Govern està obrint.

Algunes de les mesures aplicades a països europeus són les següents:
 • FRANÇA: ha anunciat ajudes d’urgència per 22 milions d’euros, 10 dels quals es destinaran al sector musical, pels “professionals més fràgils”. A més, el Centre Nacional de la Música suspendrà al març la recaptació del seu impost de taquilla.
 • ITÀLIA: invertirà 130 milions en la creació d’un fons de reactivació pels espectacles en directe, el cine i l’audiovisual. A més, s’han establert moratòries en el pagament d’impostos i cotitzacions.
 • ALEMANYA: no ha donat a conèixer encara els detalls, però es compromet a facilitar fons addicionals, a més de la creació d’un paquet d’ajuda especial pels autònoms i petites empreses culturals.
 • PORTUGAL: tot i la precarietat i temporalitat del sector cultural, el primer paquet de mesures no ha tingut en compte el sector, sinó ajudes genèriques a treballadors i autònoms.
 • REGNE UNIT: ha anunciat subvencions per a negocis, però no s’han dissenyat mesures específiques per a la indústria cultural ni per als autònoms, els quals representen un terç del sector cultural.
 • PAÏSOS BAIXOS: de moment només ha anunciat que les institucions mantindran les subvencions encara que les actuacions s’hagin cancel·lat. A més, segueixen en negociació amb municipis, entitats i autònoms.

Dilluns, 23 de març del 2020
INFORMACIONS COVID-19

Reunió amb el President de la Generalitat i la Consellera de Cultura de tot el sector cultural

El sector de la música, representat en aquest cas pel President i la Secretària de l’Acadèmia de la Música (Gerard Quintana i Eva Faustino, respectivament), va formar part de la reunió amb el President de la Generalitat, Quim Torra, i amb la Consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, que va servir com a un primer pas de cara a combatre l’afectació econòmica deguda al COVID-19 i en el que es van presentar 7 paquets de mesures per pal·liar les conseqüències que estan afectant al conjunt del sector.

Algunes de les mesures són:

Per a les subvencions ja concedides es proposa:

 • No revocar-les per la no consecució de la finalitat de l’activitat.
 • No exigir un percentatge mínim de despesa justificada.
 • Ampliació dels terminis per a la realització de l’activitat i/o justificació.

Per a les aportacions reintegrables, se sol·licita:

 • Permetre la reformulació de les bases reguladores.
 • Flexibilitzar els terminis i les condicions de retorn.
 • Incrementar el percentatge de bestreta en un 10%.

Per a activitats cancel·lades que no es puguin reprogramar:

 • Garantir l’aportació del Departament de Cultura, per evitar perjudicis en les companyies i les afectacions a treballadors i treballadores.

Més informació aquí.

 

La Plataforma Estatal per la Música (PLAM) presenta mesures d’urgència davant el COVID-19

 La PLAM, en permanent contacte amb totes les entitats i agrupacions del sector de la música per compartir informació i propostes, ha presentat dos paquets de mesures dedicades a frenar l’impacte immediat del COVID-19 amb especial èmfasi als músics i per resoldre la problemàtica de contractacions de músics en relació amb l’Estatut de l’Artista.

Dins les mesures per pal·liar l’impacte del COVID-19 trobem:

 • Prestacions extraordinàries per disminució d’activitat.
 • Desgravacions per a la declaració de la renda del 2020.
 • Baixada de l’IVA al tipus superreduït (de forma temporal).
 • Aportacions reintegrables, amb possibilitat de subvenció final en cas de no aconseguir els ingressos estimats.

Per altra banda, dins les mesures per resoldre la problemàtica de contractacions de músics s’ha presentat modificacions en matèria de:

 • Legislació laboral per precisar i clarificar els conceptes d’artista, empresari/organitzador d’espectacles musicals.
 • Fiscal tenint en compte que molts professionals realitzen pluriactivitat.
 • Seguretat Socialde treballadors per protegir els professionals amb contractes de poca duració i facilitar la contractació).
 • Seguretat Social d’autònoms per fer viable les responsabilitats que es deriven dels treballs autònoms.

Més informació aquí.

 

ES_MÚSICA (Federación de la Música de España) proposa mesures per protegir al sector

La Federación de la Música de España suggereix una bateria de mesures per pal·liar l’efecte que està tenint la crisi de l’Covid-19 a les empreses i llocs de treball de la indústria de la música del nostre país. La proposta de la Federació de la Música d’Espanya incorpora unes mesures urgents de caràcter econòmic, fiscal i laboral i altres per activar la indústria un cop s’hagi superat la pandèmia originada pel Covid-19.

D’entre aquestes mesures, s’hi inclouen:

 • Garantir la liquiditat de les empreses.
 • Ajornament del pagament dels impostos següents: IVA, IRPF i IRNR.
 • Pagament immediat de l’IVA pendent de devolució d’Hisenda.
 • Reducció de l’IVA al 4% per les entrades de tots els esdeveniments musicals, i al 10% de tots els serveis relacionats amb la música en viu.
 • Reducció de l’impost de societats mentre duri la recuperació (almenys dos exercicis).
 • Aplicar una declaració oficial de força major per facilitar la prorrogació de concerts.
 • Pels autònoms, suspensió de les cotitzacions socials i prestacions per cessament d’activitat.
 • Simplificació i agilització dels procediments dels ERTOs.
 • Moratòria en les obligacions tributàries, de sis mesos mínim.

Més informació aquí.

 

Divendres, 6 de març del 2020
PREMIS ENDERROCK 2020

Ahir, dijous 5 de març, es van entregar els Premis Enderrock 2020 a l’Auditori de Girona.

Oques Grasses ha resultat el grup guanyador dels Premis Enderrock 2020 – XXII Premis de la Música Catalana amb tres guardons, mentre que Miki Núñez i Lildami han obtingut dos guardons cadascú, atorgats pel públic i per la crítica. El grup osonenc s’ha emportat dues de les cinc categories del vot popular per les quals estava nominat, el premi al millor artista –sumat al de la crítica– i el millor disc de pop-rock per Fans del sol (Halley Records, 2019).

Per la seva banda, el terrassenc Miki Núñez ha guanyat el premi al millor artista revelació i millor cançó de pop-rock per “Escriurem”, tots dos en la votació popular. Finalment, el raper Lildami, també de Terrassa, s’ha fet amb el premi pel millor àlbum de músiques urbanes amb Flors mentre visqui (Halley Records, 2019), tant per la votació del públic com de la crítica.

De la quinzena de guardons per votació popular –els resultats s’han desvelat a la gala celebrada la nit d’aquest dijous 5 a l’Auditori de Girona–, Rosalia ha rebut el premi a la millor artista en llengua no catalana; Porto Bello, al millor directe; Joan Rovira, a la millor cançó d’autor per “Sota el teu balcó”; Ginestà, al millor disc de cançó d’autor; i Buhos, el millor videoclip per “Connectats”.

En la categoria de folk, Criatures ha recollit el premi al millor disc folk per Praxinoscopi (Microscopi, 2019), i la millor cançó tradicional ha estat per “Prec de Nadal”, de Meritxell i Judit Neddermann. El millor disc de jazz ha recaigut en Do outro lado do azul (Verve, 2019), d’Andrea Motis; el millor disc de clàssica, en Cor Jove Nacional de Catalunya (Ficta Around Music, 2019), de Cor Jove Nacional de Catalunya; i el millor disc per a públic familiar, en 10 anys (U98 Music, 2019), d’El Pot Petit.

La gala ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, que a la seva arribada a l’Auditori ha expressat el seu goig d’assistir a “la gran nit de la música catalana”. Torra ha afirmat que la música del país “passa per un moment molt dolç i volíem mostrar des del Govern de Catalunya tot el nostre suport als creadors, artistes i productors”. En darrer lloc, el president ha elogiat la reivindicació de més inversió pública en cultura. “No només és aquest 2%: hauria de ser més del 2%. Enguany hem fet un esforç considerable. A més, just hem pogut aconseguir 13 milions addicionals de l’Estat, que els dedicarem a cultura. Estem encara lluny d’on volem arribar, però ens hi anem acostant”, ha conclòs.

També s’ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el vicepresident del govern, Pere Aragonès; la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà; i el diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, entre altres autoritats i representants del sector musical d’arreu dels Països Catalans.

REIVINDICACIÓ DEL 2% PER CULTURA i 300 ENDERROCK

Un dels eixos temàtics de la gala ha estat la reivindicació de dedicar el 2% del pressupost de Cultura de la Generalitat, amb l’anunci de l’adhesió del sector musical a la campanya promoguda per Actua Cultura. El cartell dels Premis Enderrock 2020, dissenyat per Manuel Cuyàs, expressa una demanda àmpliament recolzada per la indústria musical catalana i que pretén equiparar la despesa pública en Cultura a Catalunya amb la dels països europeus més avançats.

En aquest sentit, el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, ha reclamat en el discurs “que no es consideri la cultura com la xocolata del lloro i que s’hi destini el 2% del pressupost com a canvi de paradigma per afrontar la identitat i la dignitat com a país. Cal agrair l’esforç del Govern per augmentar el pressupost cultural, però amb tot la xifra anunciada pel 2020 ens situa encara molt lluny dels índexs d’altres Estats europeus més avançats”.

A més, la gala s’ha aprofitat per llançar el número 300 de la revista Enderrock, que s’ha plasmat en una edició especial de 200 pàgines dedicades a quatre dècades de rock. Una antologia fotogràfica de 300 concerts fotografiats pel fotògraf barceloní Xavier Mercadé, fundador de la revista i especialista en la música en directe, que ha cobert més de 14.000 concerts i ha documentat més d’un milió de fotos entre 1984 i 2020.

PREMIS ESPECIALS A NÚRIA FELIU I MANEL CAMP

Núria Feliu ha rebut el Premi Enderrock d’Honor 2020, reivindicant el paper de la dona en el món de la música popular. D’altra banda, el pianista manresà Manel Camp ha rebut el Premi Enderrock a la Trajectòria 2020 després de 50 anys d’ofici que van començar l’any 1970 amb Fusioon. El popular escriptor Jordi Sierra i Fabra ha rebut el Premi Enderrock Estrella per la seva contribució al món del periodisme musical. El productor David Rosell s’ha endut el Premi Joan Trayter a la millor producció pels recents treballs amb Porto Bello i El Diluvi, i la seva trajetòria amb grups com Els Catarres, Buhos o Txarango.

HOMENATGE A MARTÍN RODRÍGUEZ DE SANGTRAÏT 

La 22a edició de la gala dels Premis Enderrock s’ha inaugurat amb un homenatge al mític bateria de Sangtraït, Martín Rodríguez, mort sobtadament el 3 de gener a Figueres. La Simfònica de Corda i Cobla de Catalunya ha tocat una emotiva versió d'”El vol de l’home ocell”, arranjada especialment pel mestre Francesc Cassú i interpretada pel tenor Roger Padullés a la veu i Martín Rodríguez Jr a la bateria, fill del que va ser baterista de Sangtraït, Rockson, Los Guardians del Pont i Barbablanca. El record i homenatge al mític Martín Rodríguez, un dels músics de rock més populars de l’escena catalana, ha comptat també amb la presència a l’escenari dels seus antics companys Lupe Villar, Papa Jules i Josep Maria Coro (Sangtraït) i Roger Batlle, Daniel Llop i Antonio Bernal (Barbablanca).

Per la seva banda, Miki Núñez ha protagonitzat l’altra actuació sorpresa de la nit. El  bandautor terrassenc ha fet un duet acústic amb la jove cantautora Maren, que ha interpretat la popular cançó “Escriurem”, cantada en català i basc. Durant la gala, Sopa de Cabra ha estrenat el tema “Fràgil”, del seu nou treball La gran onada (PromoArts Music, 2020), acabat de sortir del forn amb lletres compromeses amb la realitat política i social del país.

També els flamants Blaumut han presentat el senzill “De veritat”, del nou treball 0001 (Música Global, 2020); la banda femenina de vents i percussió Balkan Paradise Orchestra ha demostrat la progressió balcànica amb “Ambchoor”, inclosa al segon treball Odissea (Calaverita, 2020); Gertrudis ha portat a escena l’èxit “Si tothom calla”, del disc No em dona la gana (PromoArts Music, 2019); Meritxell i Judit Neddermann han fet una doble adaptació a partir de la peça popular “Muntanyes regalades” i la musicació del poema de Miquel Martí i Pol “El fugitiu” (Premi Terra i Cultura), peça que va projectar la seva carrera.

La banda lleidatana de reggae Koers ha compartit “Ballarem”, del seu nou treball That Day (Halley Records, 2020), que estrenarà a final de març; la popular ‘squad trap’ PAWN Gang ha reaparegut en directe amb “Tarapia da grup”, del nou disc Oli duliba (Picap, 2020), amb la col·laboració exclusiva de Lildami; els mallorquins Salvatge Cor i la guanyadora del Sona9 Maria Jaume Martorell han compartit una de les millors cançons del disc revelació Bruixes (DiscMedi, 2019), “Flor de fusta”; i, finalment, el grup valencià de rock alternatiu Smoking Souls ha posat en escena “Volves de neu”, del cinquè disc, Translúcid (Propaganda pel Fet!, 2019).

 

Dijous, 5 de març del 2020
EL DEPARTAMENT DE CULTURA PUBLICA L’ESTUDI D’IMPACTE DELS FESTIVALS DE CATALUNYA

El Departament de Cultura, a través de l’Observatori de la Cultura de l’Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC), acaba de publicar l’estudi realitzat sobre l’impacte dels festivals de música de Catalunya durant l’any 2019 on s’explica que s’han destinat 5 milions d’euros per mitjà de línies de subvenció a festivals.

L’assistència als festivals ha crescut un 4%, arribant als 2,1 milions d’assistents, destacant l’augment de públic del festival Cruïlla (+103%), l’Anòlia (+70%), Ítaca (+40%), el Festivalot (+33%) i l’Acústica de Figueres (+11%). A més, s’ha constatat que 10 festivals atrauen el 46% dels espectadors, aquest és el rànquing:

A més, també es destaca un augment d’ocupació en festivals del 85%, com ara al Guitar Barcelona (91%) i el Festival de Porta Ferrada (85%).

Per altra banda, també s’han analitzat aspectes com els concerts en català, els d’artistes catalans, la presència de dones a l’escenari i el pressupost dels festivals, els resultats són els següents:

 • Els 99 festivals estudiats, han realitzat 2.837 concerts, dels quals 854 (30%) han estat en català.
 • Dels 2.837 concerts, 1.647 (58%) han estat protagonitzats per artistes catalans, que han realitzat 854 (52%) dels concerts en català.
 • 984 (35%) dels 2.837 concerts han estat protagonitzats per dones: intèrprets en solitari o integrants de grups femenins.
 • El 53% dels festivals disposen d’un pressupost inferior a 80.000€, i només l’11% supera el milió d’€.

Finalment, i en referència a l’impacte al territori, 15 festivals han realitzat un estudi i, en conjunt, representen un impacte total de 327,8 milions d’€. Aquests són:

 • Més de 120M€: Primavera Sound i Sónar.
 • Entre 10 i 20M€: Festival de Cap Roig, Festival Castell de Peralada i Festival de Porta Ferrada.
 • Entre 1 i 10M€: White Summer, MMVV i Acústica de Figueres.
 • Menys d’1M€: Tempo sota les Estrelles, Black Music Festival, Músiques de Torroella de Montgrí, Clownia, Jazz Festival l’Estartit, els Ressupó i Electrovinyes.

Consulta l’estudi complet aquí.

 

Divendres, 28 de febrer del 2020
L’ICEC PRESENTA EL SEU PLA D’ACCIÓ PEL 2020

El passat dimecres 19 de febrer, l’Associació ARC va ser present a la reunió Impulsa ICEC, on es va fer públic el pla d’acció de l’Institut Català d’Empreses Culturals per aquest 2020. L’ICEC reforçarà el suport a les empreses amb 9 noves línies gràcies a un augment del 8,5% en el pressupost de l’ICEC, que passa a ser de 63,6 milions d’euros.

El pla d’acció de l’ICEC es regirà per 6 eixos de treball basant-se en la premisa que la cultura no pot restar aliena als debats que es produeixen en la societat. Aquests eixos són els següents:

 • Gènere: criteris de ponderació positiva de gènere en totes aquelles línies de subvenció que ho permetin.
 • Sostenibilitat: mesures de valoració de la sostenibilitat dels projectes que es subvencionin.
 • Desenvolupament de públics: definint i estandaritzant criteris de creació i fidelització de públics a aplicar a les línies d’ajut.
 • Emprenedoria: nou programa de formació, acompanyament, mentoratge i una línia de subvenció de 350.000 euros.
 • Talent emergent: fent extensius els criteris de valoració de talent emergent a totes les línies de subvenció.
 • Llengua catalana: incrementant el suport a projectes creats en català o que utilitzin la llengua catalana, com una manera de superar la limitació física del mercat.

En referència a la música, l’ICEC destinarà 5,6 milions d’euros a impulsar el sector musical. A les set línies de subvenció de què ja disposava el sector, se n’afegirà una vuitena: un programa de suport per a la creació i difusió de noves carreres discogràfiques. L’ampliació del suport al sector discogràfic també es concreta amb un augment de més del 30% en la línia de subvenció, que passa a ser de 420.000 euros.

Al llarg del 2020, l’ICEC també vol posar al dia la línia de foment de la música en viu, de la qual ja s’ha obert una primera convocatòria en data 28 de gener de 2020, dotada amb 800.000 euros, a any vençut. Per afavorir els agents d’aquest secotr, enguany es publicarà una segona convocatòria que subvencionarà l’activitat desenvolupada en el mateix any.

Una altra de les funcions de l’ICEC és augmentar la competitivitat de les empreses culturals catalanes en els mercats nacionals i internacionals i ho fa a través de Catalan Arts, que enguany fa 15 anys. Aquest 2020, s’impulsarà les plataformes de mercat i esdeveniments estratègics a Catalunya, s’oferiran línies de subvenció a projectes d’internacionalització de les empreses culturals i s’organitzaran estands culturals catalans a les principals fires i esdeveniments mundials.

Finalment, l’ICEC té com a prioritat dissenyar estratègies integrals d’oferta i demanda per integrar les arts i la cultura en la vida diària de les persones. En aquesta línia, s’acompanyarà a aquells projectes que fomentin els hàbits culturals i que enriqueixin la comunicació entre els agents culturals i els seus públics. Pel que fa a la formació, aquest 2020 es reforçarà el Servei de Desenvolupament Empresarial, de manera que s’adeqüi millor a les necessitats del secotr i a les noves demandes sorgides d’un entorn canviant.

Dossier Acció ICEC 2020