top of page
textura-arc-oprimitzada.jpeg

L'Anuari de la Música 2023 presenta el pla de revisió de la contractació musical local

L'Associació ARC presenta en aquesta edició un decàleg de bones praxis per als contractes musicals públics.

_____________


L’Anuari de la Música és una publicació que edita des de fa 22 anys l'associació conjuntament amb el grup Editorial Enderrock. Enguany la revista recull un decàleg de males praxis elaborat per l'Associació ARC, que plasma algunes de les práctiques que realitzen les administracions locals en la contractació d’espectacles musicals. Un decàleg que ha de servir com a punt de partida d’una campanya per conscienciar les institucions per trobar solucions urgents.


Les contractacions musicals realitzades pel sector públic —especialment per part dels ajuntaments catalans— han representat el 2022 més de la meitat (57%), amb un volum de 52 milions d’euros. Aquesta xifra es basa en les festes majors tradicionals i –especialment els darrers anys– en el model de festivals, la majoria organitzats pels mateixos consistoris. Bona part del negoci es produeix durant els mesos d’estiu i sovint genera certa controvèrsia dins el sector pel caràcter de gratuïtat dels concerts que —no casualment— es multipliquen en períodes preelectorals, com ha estat el cas del darrer any.

La resolució unilateral per part d'alguns ajuntaments —sovint il·legal i precipitada— de les actuacions musicals durant la pandèmia va posar en relleu l’abús de poder públic respecte als artistes
El sector musical català ha superat la pandèmia amb els millors resultats de la història des del punt de vista econòmic i de consum cultural

Més enllà de la casuística, la relació entre els professionals del sector i els ajuntaments ha presentat cada cop més conflictes; una relació que s'ha debilitat amb els conflictes derivats de les restriccions per la pandèmia. La resolució unilateral per part dels ajuntaments —sovint il·legal i precipitada— de les actuacions musicals durant la pandèmia va posar en relleu l’abús de poder públic respecte als artistes. Una situació que s’agreuja per la gran dependència del sector de l’administració pública local.


En aquest marc, ARC iniciarà aquest any una campanya per conscienciar els consistoris de la necessitat de cercar noves solucions de manera urgent a les problemàtiques del sector. La situació postpandèmica ha generat nous reptes que cal abordar sense demora.


La resolució d’aquest decàleg és un objectiu fonamental de l'Associació ARC que requerirà diàleg i sobretot voluntat per totes les parts implicades.


Podeu llegir el resum complert de l'Anuari de la Música 2023 i comprar la publicació des de la notícia publicada a l'Enderrock.

_______________________________________

bottom of page