top of page
textura-arc-oprimitzada.jpeg

Nou Codi d’Accessibilitat... Com afecta a la música en viu?

La Fitxa de Condicions d’Accessibilitat entra en vigor el proper 31 de març. Quines són les afectacions del Codi pel sector de la música en viu? Com afecta a les festes majors, als festivals i concerts de carrer?

_____________


El Codi d’accessibilitat de Catalunya, en vigor des del 4 de març de 2024, es desenvolupa amb l’objectiu de garantir l’autonomia, la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació de les persones amb discapacitat o amb dificultats d’interacció amb l’entorn.


Des del Departament de Cultura i per tal d’orientar els gestors culturals respecte l’aplicació i el compliment de les obligacions del Codi, s’ha creat una Guia per a la incorporació dels criteris del Codi d’accessibilitat de Catalunya.


— Què és la fitxa de condicions d’accessibilitat?

La primera de les obligacions és la fitxa de condicions d’accessibilitat, un document imprescindible per als establiments d’ús públic a partir del 31 de març del 2025.


Aquesta fitxa té dues finalitats: primer, facilitar les inspeccions per garantir que els locals compleixen les condicions d’accessibilitat requerides. I d’altra banda, proporcionar informació útil per a les persones usuàries, perquè puguin conèixer les condicions d’accessibilitat de cada establiment abans d’accedir-hi.

 

S’ha de tramitar abans del 31 de març del 2025.

Descarrega la fitxa aquí. (L’arxiu no té visualització prèvia i es mostrarà una vegada l’hagueu descarregat al vostre dispositiu)


Fotografia de l'Aperitiu Professional del ProARC 2024 a l'exterior de la Llotja de Lleida (@Gemma Martz)
El Codi d’accessibilitat de Catalunya es desenvolupa amb l’objectiu de garantir l’autonomia, la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació de les persones amb discapacitat o amb dificultats d’interacció amb l’entorn.

Qui està obligat a tenir-la?


Els establiments que han de disposar d’aquesta fitxa són els espais d’ús comercial i els de pública concurrència.

 

  • En el cas d’espais comercials, hi trobaríem llibreries, galeries d’art i altres espais que superin els 250 m² de superfície útil.


  • Pel que fa als establiments de pública concurrència, la mesura afecta a tots els museus i centres d’art, teatres, cinemes, auditoris, sales de concert, congressos, recintes per a espectacles i esdeveniments esportius, així com bars, restaurants, discoteques, i establiments similars que tinguin una capacitat superior a 100 persones.


Quan s’ha de tramitar?

S’ha de tramitar abans del 31 de març del 2025. En cas que hi hagi un canvi d’ús o d’activitat, o si es realitzen obres al local, s’ha de tramitar novament.


— Com es tramita?

El responsable de l’espai ha d’aportar la fitxa emplenada i signada a l’ens local que ha atorgat o atorgarà la llicència d’activitat. El canal o canals habilitats poden ser tant el registre d’entrada general com algun procediment específic.

 

Una vegada l’ens local comprova les condicions, retornarà la fitxa segellada. Es considera vàlid el justificant de presentació juntament amb una còpia de la fitxa presentada.


— Què passa amb els festivals, cicles de concerts, i demés escenaris efímers?

El cas de les arts de carrer, com concerts, activitats de circ, de dansa, teatre, i aquells esdeveniments que ocupin espais efímers —com són els festivals de música, els cicles de concerts, activitats musicals, les fires, mostres, etc.— dependran del lloc on se celebrin.

 

El Codi d’Accessibilitat no incorpora, específicament, articles que facin referència a les activitats que es puguin dur a terme en els espais públics, ni tampoc especifica les condicions de les instal·lacions efímeres que puguin portar associades.

 

No obstant això el Codi determina que aquests aspectes s’han de desenvolupar durant els propers anys a través de plans sectorials d’accessibilitat.

 

L'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya participa en les taules de treball del Pla Sectorial d'Accessibilitat amb el Gabinet Tècnic del Departament de Cultura, juntament amb les altres entitats representatives del sector de la música en viu, amb l’objectiu de protegir l’oferta cultural i la convivència del codi amb l’activitat dels nostres associats i associades.


__________________________

Per a més informació sobre com formar part de l'associació professional degana del sector de la música en viu a Catalunya, visita la pàgina Fes-te soci/a.





コメント


bottom of page