Els Premis ARC 2022 van donar a conèixer el passat 30 de novembre els guanyadors de la XX edició en una gala presentada pel Ferran Aixalà a l’emblemàtic teatre de la Llotja de Lleida.
Per primer cop a la història dels premis, l’esdeveniment va sortir de la capital catalana amb una clara voluntat d’impulsar la descentralització i equiparació cultural del territori per garantir a tota la societat l’accés per igual a la cultura.
Durant el transcurs de la gala, els convidats i assistents van poder gaudir de les actuacions del Macaco i Ebri Knight, dos artistes sobradament coneguts dins el territori estatal i el català, que van interpretar ‘Un Recuerdo’, en el cas del Macaco, i ‘Guerrilla’ en el cas d’Ebri Knight. Aixi mateix, la gala va comptar també amb les actuacions de dos dels nous talents de l’escena musical que més estem sentint a parlar últimament: la cantan Julieta, que va interpretar ‘Trenca'm el cor’ i Sexenni, que va amenitzar la gala amb el seu èxit ‘De Lao’.
Són 12 els Premis ARC atorgats durant aquesta gala emmarcats dintre d’11 categories
Novament els Premis ARC, després de 20 edicions, es demostren com una plataforma pel suport i la promoció de l’autoria i la creació musical feta a Catalunya, i com una eina de reconeixement dels mèrits de tots els professionals, empreses i entitats vinculades al sector, així com dels mitjans de comunicació i institucions que han destacat durant la temporada.
Els guanyadors de l’edició del 2022
Així, La Pegatina va fer seu el premi de “Millor gira d’artista d’autoria pròpia”, mentre que Pelukass va obtenir el reconeixement a la “Millor gira de grup de versions o tributs”. La Principal de la Bisbal va estar la escollida dintre de la categoria “d’orquestra o grup de ball” i Reggae per Xics es va endur el guardó a “Millor gira d’artista o grup per públic infantil o familiar”. El grup Balkan Pardise Orchestra va aconseguir el premi a la “Millor gira internacional”, mentre que l’Andrea Motis va rebre el màxim reconeixement en la categoria de “Millor gira d’artista o grup de jazz, música clàssica o música tradicional”.
D’altra banda, els premis a les millors programacions musicals van recaure per un costat, al Festival Jardins Pedralbes dintre de la categoria de “Festival i/o cicles de concerts”, per La Nau com a “Espai musical o sala de concerts” i la Festa Major de Lleida com “Millor programació de Festa Major”.
Aquesta XX edició dels Premis ARC també han guardonat a l’Esteban Linés per tota una trajectòria professional dintre del periodisme musical, mentre que el premi a “Artista o grup revelació” va resultar en empat, ocasionant que hagin estat dues formacions les guanyadores d’aquesta categoria: La Fúmiga i The Tyets.
El ProARC 2022 Lleida, la primera jornada de treball entre associats d’ARC i ajuntaments i institucions de la província de Lleida
Impulsar la professionalitat i competitivitat en el sector de la indústria musical del directe, crear complicitat entre el sector privat —artistes, professionals, empreses i entitats— i institucions públiques, i contribuir a la descentralització i equilibri cultural del territori, són alguns dels principals factors que han promogut que enguany els Premis ARC hagin volgut aprofitar la força del seu 20è aniversari per a trencar amb la tradició i sortir de la capital catalana.
L'aposta del ProARC buscava no només potenciar la contractació artística a la província de Lleida, sinó respondre a les necessitats del sector i atendre la demanda del territori ilerdenc i en extensió, el català.
A més d’esdevenir la seu dels Premis ARC 2022, la ciutat de Lleida també va acollir, al Palau de Congressos de la Llotja, la 1ª jornada de treball ProARC 2022 Lleida, que va comptar amb la col·laboració de la Paeria de Lleida, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.
El ProARC 2022 Lleida va representar un punt de trobada entre els professionals i les empreses del sector associades a ARC i els responsables tècnics i polítics de l’administració pública local, així com d’altres entitats patrocinadores i promotores.
El ProARC, en la seva primera edició, va rebre fins a 40 tècnics i regidors de 25 ajuntaments de la província de Lleida, 82 associats d’ARC i més d’una desena de agents del sector i patrocinadors de la jornada, tals com tècnics de la Diputació de Lleida, personal de la Paeria de Lleida i representants de la SGAE i de Catalan ARTS (ICEC).
L’activitat del ProARC es va articular en tres blocs que van ocupar matí i tarda, i que buscaven no només potenciar la contractació artística a la província de Lleida, sinó respondre a les necessitats del sector i atendre la demanda del territori ilerdenc i en extensió, el català. Després de la rebuda i acreditació dels participants, es va realitzar una sessió de speed meetings entre els assistents; aquests van poder sol·licitar prèviament les reunions ràpides a través de la plataforma del ProARC, creada per a poder gestionar les sol·licituds de reunions i afavorir l’intercanvi i les connexions entre els associats i ajuntaments assistents.
Durant aquesta primera part es va disposar d’un dinamitzador professional que va facilitar la connexió entre els professionals que tenien disponibilitat entre els blocs.
Tot seguit vam celebrar un Aperitiu Professional, on l’intercanvi i la conversa entre els agents del sector i les institucions i entitats va poder continuar en un ambient més distés i relaxat, facilitant el contacte entre aquelles persones que prèviament no havien pogut connectar durant els speed meetings.
A la tarda l’espai es va transformar en una taula rodona, acollint les xerrades “El Dret d’Autor en concerts i balls” i “Subvencions i Ajuts a la música en viu; Política cultural de la ciutat de Lleida”, de la SGAE i la Paeria i Diputació de Lleida, respectivament. Els espais de debat oberts després de cadascuna de les intervencions van ser molt productius i profitosos, generant un entorn de debat i conversa que va deixar molt bones sensacions tant als ponents com als associats i ajuntaments assistents a les xerrades.
Dinar d'associats d'ARC
Entre les activitats del matí i la tarda, des de l’associació es va organitzar un dinar de germanor entre associats i associades, que es va realitzar al restaurant de la mateixa Llotja de Lleida i que va comptar amb la participació de 100 professionals socis d’ARC.
Des de l'Associació ARC valorem molt positivament les dues activitats, i volem agraïr la bona acollida per part dels nostres associats, que un any més han participat en totes les crides i ens han facilitat la tasca organitzativa, als membres de la Comissió dels Premis, que han aportat la seva expertesa en tot moment, i el suport de les entitats patrocinadores i col·laboradores dels Premis ARC i del ProARC: L'Ajuntament de Lleida, l'Ajuntament de Barcelona, el Catalan Arts, el Departament de Cultura de La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'EIE la Diputació de Lleida - Patronat de Transformació Econòmica, de la SGAE, la Fundació SGAE l'AIE, San Miguel, CocaCola i FIATC; i els mitjans de comunicació TV Lleida, TV3, el Canal 33, Catalunya Ràdio i iCat FM, Renfe-Rodalies com a transport oficial i AA Hoteles Ciutat de Lleida com a hotel oficial dels Premis ARC 2022.
Moltes gràcies a totes i tots! 🎶💜
コメント