top of page
textura-arc-oprimitzada.jpeg

El pressupost del Departament de Cultura ja representa l’1,7% del pressupost global de la Generalitat

El pressupost del Departament de Cultura arriba als 566 milions d’euros. L'Associació ARC forma part del grup impulsor d'Actua Cultura, la iniciativa transversal amb l'únic objectiu de reclamar a la Generalitat de Catalunya un pressupost digne.

_____________


Aquesta setmana passada es va donar a conèixer el projecte de Llei de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2024. En compareixença, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha anunciat que el pressupost del Departament de Cultura corresponent a l’exercici 2024 representa l’1,7% del pressupost global de la Generalitat, amb un import total de 566 milions d’euros. És el pressupost més alt de la història del Departament de Cultura. Des de l’inici de la legislatura, el 2021, quan el pressupost de Cultura representava l’1,1 per cent del global, s’ha produït un increment del 89 per cent.


Cultura és el departament que creix més de tot el Govern, amb un augment significatiu dels ajuts a activitats culturals d’ajuntaments, entitats i empreses, amb 52 milions d’euros més.

Cultura és el departament que creix més de tot el Govern, amb un 19,5%, tenint en compte que la mitjana de tots els departaments és del 7,9% d’increment. Garriga ha destacat que l’increment més significatiu respecte l’any 2023 correspon als ajuts per activitats culturals d’ajuntaments, entitats i empreses, amb 52 milions d’euros més; a inversions reals, amb 29 milions més, i a subvencions per a infraestructures, amb 5 milions més.


Fotografia final amb tots els guanyadors de l'edició dels Premis ARC 2023

Suport al sector


Entre les principals partides que augmenten la seva dotació, destaquem l'ampliació als municipis de fins a 2.000 habitants de la línia de subvencions per a espectacles d’arts en viu als micropobles, que es va convocar per primer cop el 2023 i que fins ara ha permès portar la cultura en viu a més de 400 municipis de menys de 1.000 habitants.

També s'impulsaran les gires de produccions als equipaments nacionals amb el programa.cat, de la línia de suport a festivals, circuits i xarxes i del suport a la programació estable d’arts en viu i arts visuals. Amb l’objectiu que les obres puguin arribar a tot el país, enguany s’hi destinaran més de 23 milions d’euros, 7,6 milions més que l’any passat. A més, es destinen 1,2 milions al nou programa Cultura Jove, que amplia l’abast de l’antiga Escena 25, per facilitar l’accés a la cultura del jovent del país.

Augmenta el suport a les empreses culturals a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals, que rep un 12%, arribant als 115,4 milions, la xifra més alta que ha tingut mai.

Per tal de consolidar un sistema cultural fort, s’ha incrementat el pressupost a través de diferents vies. En primer lloc, creix l’aportació a les grans institucions i equipaments nacionals com el Teatre Nacional de Catalunya, el Gran Teatre del Liceu, L’Auditori, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, el Palau de la Música Catalana, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el MACBA fins els 56,2 milions (un increment del 9% respecte el 2023).


Quant als equipaments arreu del país, es destinaran 30 milions d’euros en el període 2024-2027 (7,5 M€ cada any) per impulsar un Pla de millores dels espais escenicomusicals, centres d’art i centres de creació de Catalunya. També s’incrementen les partides destinades a la creació i l’exhibició, que inclouen els plans integrals i d’impuls dels sectors creatius, i també les beques de creació (que augmenten tant en arts escèniques, música i arts visuals, com en creació literària, traducció i investigació literària). I finalment, també augmenta el suport a les empreses culturals: el pressupost de l’Institut Català de les Empreses Culturals creix un 12%, arribant als 115,4 milions, la xifra més alta que ha tingut mai. Això permetrà un increment en les línies de suport a les empreses per consolidar i incrementar l’activitat de tots els àmbits.


Per acabar, destaquem els punts en referència a l’impuls del català, de l’audiovisual i la cultura digital. Entre altres, enguany també es destinarà 10 milions a incentivar l’ús del català en continguts audiovisuals, videojocs i internet, de tant a la transcendència per al present i el futur de la llengua, sobretot entre les generacions més joves, i també a fomentar el català a les empreses, als serveis i als productes culturals i tecnològics.


La consellera Garriga ha recordat que des de l’inici de la legislatura es va prioritzar el sector audiovisual i digital com a sectors estratègics, treballant en l’impuls de l’audiovisual en català i la Cultura Digital a Catalunya, amb una inversió total de 56,3 milions d’euros. D’aquests, 35,5 milions es destinaran a la producció pròpia, és a dir, al suport a tota la cadena de valor de l’audiovisual català. Això es tradueix en un increment del 17% respecte a la previsió inicial de 2023.


En camí cap al 2%


L'Associació ARC forma part del grup impulsor d'Actua Cultura, la iniciativa transversal del sector cultural, majoritàriament representat a través d’associacions, que treballa conjuntament amb l'únic objectiu de reclamar a la Generalitat de Catalunya un pressupost digne. Per fer-ho, representants de l’àmbit de les arts escèniques, editorial, audiovisual, arts visuals i música es coordinen per a reivindicar el 2% del pressupost i per a lluitar per un canvi de paradigma en el tractament de la cultura en la nostra societat.


Formen part del grup impulsor 16 associacions i 700 membres adherits entre entitats, empreses i particulars. Des de finals del 2019 fins ara aquesta iniciativa ha aconseguit incrementar en un 89% el pressupost de cultura, la qual cosa ha repercutit en les diferents àrees de la cultura i sobretot en els ajuts de l’ICEC.



Font: El pressupost de Cultura se situa a l'1,7%: incrementa un 89% en tres anys (4 març 2024): https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/586382/el-pressupost-de-cultura-se-situa-a-l-1-7-incrementa-un-89-en-tres-anys





bottom of page